VN schorten hulp aan Ivoorkust op
De Verenigde Naties hebben de hulpverlening in Ivoorkust opgeschort. Dat besluit kwam na een opleving van geweld in het land, aldus een woordvoerster vrijdag. Regeringsmilitairen voerden donderdag luchtaanvallen uit op posities van rebellen in het noorden van het land.
Donderdagavond laaiden de gewelddadigheden in de hoofdstad Abidjan weer op. Gebouwen van oppositieleden waren het doelwit. Bovendien bestookte het regeringsleger de guerrillastrijders donderdag in de noordelijke stad Korhogo en Bouaké in het midden van het Afrikaanse land. Volgens een medewerker van Artsen zonder Grenzen kwamen bij de gevechten van donderdag drie mensen om. Zeker veertig personen raakten gewond.
In Abidjan spoorden regeringsgetrouwe demonstranten het leger vrijdag aan tot meer aanvallen. „Sta op, ga allemaal achter ons staan en laten wij het land bevrijden”, riep legerchef generaal Matthias Doue tot een menigte van 3000 mensen. „Bevrijd Bouaké!”, riepen de mensen terug. Elders in de stad werden ongewapende VN-medewerkers afgetuigd. Zeker twee voertuigen werden in brand gestoken, aldus Human Rights Watch. Ook de redactielokalen van enkele oppositiekranten werden bestormd. Van zeker één krant werden de kantoren in brand gestoken. Regeringsaanhangers belaagden ook een hotel in de wijk Riviera, waar vertegenwoordigers logeren van de rebellen, die in de regering.
De staatskrant Fraternité Matin berichtte vrijdag dat de elektriciteitsvoorziening van het noorden vanuit het zuiden was afgesneden. Ook het telefoonverkeer was uitgevallen.
Ivoorkust is in tweeën gedeeld sinds in september 2002 na een couppoging tegen president Laurent Gbagbo een burgeroorlog uitbrak. Door ingrijpen van de voormalige kolonisator Frankrijk en de Verenigde Naties kwam er in 2003 een einde aan de gevechten, maar voor het conflict is nog geen politieke oplossing gevonden.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan lichtte de Veiligheidsraad donderdag in over de situatie in Ivoorkust. Nieuw geweld kan de stabiliteit in heel West-Afrika in gevaar brengen. In Ivoorkust zelf hebben de VN 6000 man vredestroepen. Ook zijn er 4000 Franse militairen gelegerd. Rebellenleider Guillaume Soro verweet de vredestroepen niet in actie te zijn gekomen na de aanvallen.