Economie

NVWA pakt misstanden bij vangen kippen aan

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan strenger optreden tegen misstanden bij het vangen van pluimvee dat naar de slachterij gaat.

4 March 2021 11:19
beeld ANP, Sander Koning
beeld ANP, Sander Koning

Volgens de toezichthouder zien dierenartsen nog te vaak dat slachtkuikens, legkippen en eenden tijdens het vangen ernstig letsel oplopen, zoals bloedingen, gebroken vleugels of andere botbreuken.

De dieren worden in containers en kratten vervoerd van de pluimveehouderij naar het slachthuis. Ze worden door zogeheten vangploegen uit de stal gehaald, al dan niet met behulp van daarvoor ontworpen vangmachines. „Als het vangen te snel en te onzorgvuldig gebeurt, kan er ernstig letsel ontstaan. Dit veroorzaakt ernstig leed bij pluimvee”, aldus de NVWA.

Verwondingen

Volgens de toezichthouder krijgt een kippenboer een boete van 1500 euro wanneer bij meer dan 2 procent van de afgevoerde dieren sprake is van vangletsel. „Dit boetebedrag kan vanaf mei worden verdubbeld als er sprake is van een ernstige dierenwelzijnsovertreding, bijvoorbeeld bij vangletsel bij meer dan 5 procent van de dieren”, aldus de toezichthouder.

Ook gaat de dienst vanaf die datum ingehuurde vangploegen beboeten als blijkt dat dieren te veel verwondingen opgelopen hebben.

„Hogere boetes helpen niet”, denkt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). „In de meeste gevallen gaat het gewoon goed. Er is meer onderzoek nodig om er achter te komen waar het misgaat en wat we daar aan kunnen doen. Slachterijen gebruiken bijvoorbeeld verschillende soorten containers om kippen in te vervoeren. Bij de ene soort container lijkt meer letsel te ontstaan dan bij de andere.”

Om een goed beeld te krijgen van waar het fout gaat, zegt De Haan gegevens nodig te hebben van de NVWA. „Want ook wij vinden dat het vangen en vervoeren gewoon netjes moet gebeuren. De dieren moeten tot het laatste moment goed behandeld worden. Gelukkig gebeurt dat in de meeste gevallen ook.”

Overleg

Voor de coronatijd zaten de vakbond en de NVWA regelmatig bij elkaar voor overleg over onder andere dit soort zaken. „Door Covid-19 is dat wat stil komen te liggen. Het is hard nodig dat die vergaderingen weer plaatsvinden, desnoods digitaal.”

Wakker Dier vindt dat de NVWA onvoldoende maatregelen neemt. „De NVWA grijpt pas in als meer dan 2 procent van de kippen ernstig gewond raakt. Dat kan oplopen tot 12 miljoen ernstig gewonde dieren per jaar, zonder dat er wordt ingegrepen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer