Binnenland

Viruswaarheid verliest hoger beroep over avondklok

Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld.

ANP
26 February 2021 10:22Gewijzigd op 26 February 2021 11:32

Het gerechtshof oordeelt - in tegenstelling tot de rechtbank vorige week - dat er wel degelijk sprake is van „buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken”. „De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team”, aldus het hof. Ook noemt het hof het instellen van de avondklok proportioneel en meent dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. „De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.”

De situatie rond de avondklok - in verband met de coronacrisis ingevoerd tussen 21.00 uur en 04.30 uur - was vorige week ronduit chaotisch te noemen. Dinsdag gaf de rechtbank in Den Haag actiegroep Viruswaarheid gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. Volgens de voorzieningenrechter is de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht „zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak”. De avondklok maakt „een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer”, aldus de rechter, en gaf daarmee Viruswaarheid gelijk in het kort geding.

De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof vorige week direct dezelfde dag, kort voor 21.00 uur na een zeer rommelig verlopen zitting, inclusief een afgewezen wrakingsverzoek. De avondklok was daarmee in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep ‘gered’.

Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben. Het Openbaar Ministerie had eerder al laten weten sinds de uitspraak van de rechter de boetes te hebben opgeschort. Dat wordt nu weer opgepakt, laat een woordvoerder weten. Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 39.000 boetes uitgedeeld. Het merendeel daarvan, 30.000 stuks, moet nog door het OM beoordeeld worden. De rest is inmiddels verstuurd naar de overtreders.

Tegen de uitspraak van het hof is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer