Buitenland

Ook lokale politici Hongkong moeten eed gaan afleggen

Lokale politici in Hongkong moeten in de toekomst ook een eed van trouw gaan afleggen. Dat wordt vastgelegd in nieuwe wetgeving. Wie onvoldoende oprecht is bij die eedaflegging of weigert mee te werken, kan voor vijf jaar worden uitgesloten van verkiezingsdeelname.

ANP
23 February 2021 13:14

Zo’n eedaflegging was al verplicht voor politici die in het parlement van de metropool komen, maar nog niet voor leden van lokale districtsraden. Die gaan over plaatselijke aangelegenheden zoals bushaltes en het ophalen van afval. De raden worden gedomineerd door de oppositie. Die veroverde bij verkiezingen in 2019 bijna 90 procent van de zetels.

Die verkiezingsuitslag was een vernedering voor het pro-Peking-kamp in de metropool, die een autonome status heeft in China. De pro-democratische oppositie hoopte op een vergelijkbare doorbraak bij de parlementsverkiezingen van 2020, maar die werden vervolgens uitgesteld door de autoriteiten.

De hoogste bestuurder van de stad mag straks functionarissen gaan aanwijzen die toezicht houden op eedafleggingen, schrijft de krant South China Morning Post. Ook politici die zich in de ogen van de autoriteiten niet aan hun eed houden, kunnen dan worden geschorst en jarenlang uitgesloten van verkiezingsdeelname.

Een hoge Chinese functionaris zei eerder deze week dat alleen „patriotten” Hongkong mogen besturen. Xia Baolong maakte duidelijk dat hij daarmee doelde op mensen die loyaal zijn aan de Volksrepubliek China en de communistische partij die daar aan de macht is.

Hongkong behoort pas sinds 1997 weer tot China. De miljoenenstad was daarvoor een Britse kroonkolonie. Londen en Peking spraken af dat Hongkong nog een halve eeuw een speciale status zou krijgen. Het heeft een eigen parlement en een op westerse leest geschoeid rechtssysteem.

Maar Hongkong is geen volwaardige democratie naar westers model. Kiezers kunnen slechts een deel van de parlementariërs rechtstreeks kiezen. China voerde vorig jaar na aanhoudende massaprotesten een omstreden veiligheidswet in. Dat gaf de autoriteiten meer mogelijkheden om activisten aan te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer