Binnenland

Deining rond blunder Yerseke over kavels

Ze hadden de vlag al uitgestoken, maar hun vreugde was van korte duur. Twintig gegadigden die waren ingeloot om een woning te mogen bouwen in een gewilde nieuwbouwwijk in Yerseke, kunnen hun lot in de prullenbak gooien. De gemeente maakte een fout bij de loting en dus moet die over.

Jan Dirk van Scheyen
23 February 2021 09:29
De gemeente Yerseke maakte een fout bij de loting van kavels in de gewilde nieuwbouwwijk Steehof III. beeld BOVS
De gemeente Yerseke maakte een fout bij de loting van kavels in de gewilde nieuwbouwwijk Steehof III. beeld BOVS

Boosheid en teleurstelling strijden om de voorrang bij een groep van twintig huishoudens die zich hadden ingeschreven om een vrijstaande woning te kunnen bouwen op kavels in nieuwbouwwijk Steehof III aan de rand van Yerseke.

Met nog tientallen anderen deden de twintig begin februari mee aan een loting. Korte tijd later kregen ze elk van de gemeente persoonlijk bericht dat ze waren ingeloot.

Dinsdag 16 februari mochten ze, naar volgorde van hun plek op de lijst, een bouwkavel uitkiezen. Althans, dat was de bedoeling. Want één dag eerder ging in het gemeentehuis de alarmbel af toen iemand zich er telefonisch meldde die zei dat hij een van de 52 inschrijvers voor een kavel was. De beller zei dat hij niets meer van de gemeente had vernomen: noch of hij ingeloot noch of hij uitgeloot was.

Naspeuringen op het gemeentehuis brachten aan het licht dat niet alle inschrijvingen bij de notaris waren aangekomen. De gemeente Reimerswaal, waar Yerseke onder valt, dacht 52 inschrijvingen naar de notaris te hebben gemaild, maar het gebruikte systeem liet slechts toe dat in één mailtje maximaal vijftig bijlagen werden meegestuurd. De notaris die de loting moest verrichten had dus maar vijftig inschrijvingen ontvangen.

Nadat op het notariskantoor was vastgesteld dat één van die vijftig ongeldig was, lootten er uiteindelijk 49 inschrijvers mee en niet de bedoelde 51, zodat twee inschrijvers onbedoeld werden uitgesloten van mededinging.

De gemeente heeft de loting voor de uitgifte van de bouwkavels nu ongeldig verklaard en gaat deze overdoen, waardoor gegadigden die waren ingeloot nu alsnog kunnen worden uitgeloot.

Wethouder Both (SGP) zit met de blunder in zijn maag. Maar hem restte naar eigen zeggen geen andere keus dan de loting ongeldig te verklaren. „Anders zouden wij als gemeente ingegaan zijn tegen door onszelf vastgestelde spelregels voor de loting”, legt hij uit. „We zijn erg geschrokken en hebben uiteraard excuses aangeboden.

We hadden al naar de mensen gecommuniceerd in welke volgorde ze een kavel mochten uitkiezen. Benadeelden die ik persoonlijk sprak waren erg teleurgesteld. Ik heb uitgelegd waarom we als gemeente geen andere keuze hadden dan de loting over te doen. Iedereen moet evenveel kans maken om ingeloot te worden, dat is niet gebeurd.”

Volgens regionale media laat meer dan de helft van de gedupeerden het er niet bij zitten. Zij willen niets weten van een nieuwe loting en zeggen een jurist te hebben ingeschakeld om eventueel te voorkomen dat de nieuwe loting, aanstaande vrijdag, doorgaat. „Ons is zwart op wit, met volgordenummer en al, meegedeeld dat we een kavel toegewezen hebben gekregen”, vertelt een gedupeerde in de PZC. „Dan kun je het als gemeente niet maken om zomaar alles terug te draaien.” De ChristenUnie wil dinsdagavond een debat in de gemeenteraad over de kwestie.

Wrang

„Het is natuurlijk het recht van de raad om exact te willen weten hoe de vork in de steel zit”, reageert Both. De wethouder voert wel aan dat de benadeelden nog niet daadwerkelijk een kavel hadden uitgekozen. „Maar dat maakt het allemaal niet minder wrang. Dit had nooit mogen gebeuren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer