Kerk & religie

Migrantenkerken in financieel zwaar weer door coronacrisis

Migrantenkerken verkeren in grote financiële nood vanwege de coronacrisis. Zo’n 40 procent heeft moeite om de huur van de gebouwen te betalen. Boosdoener is vooral het verdwijnen van de collecte-inkomsten.

Klaas van der Zwaag
22 February 2021 11:08
Madelon Grant. beeld SKIN
Madelon Grant. beeld SKIN

Dat meldt Madelon Grant, coördinator van de koepelorganisatie Samen Kerk in Nederland (SKIN). Maandag stond een gesprek gepland met leiders van politieke partijen waarbij is gekeken in hoeverre de overheid een oplossing kan bieden in de schrijnende nood. Er wordt zelfs honger geleden, waardoor gemeenteleden aangewezen zijn op voedselpakketten. Het aantal migrantenkerken wordt in Nederland op zo’n duizend geschat. Ze bevinden zich in bijna alle steden in Nederland.

Daling

Twee keer een lockdown heeft geresulteerd in een dramatische daling van de inkomsten van migrantenkerken. Grant: „Veel kerken leefden van de collecten en waren niet gewend aan alternatieve bronnen van inkomsten, zoals onlinecollecten. Kerken worden nu gedwongen om hun huur op te zeggen, maar dat is vaak niet mogelijk omdat huurcontracten afgesloten zijn voor een periode van meerdere jaren. We merken dat de coulance van veel verhuurders bij de tweede lockdown minder is dan bij de eerste die vorig jaar van maart tot juni duurde. Vaak zijn leden van migrantenkerken afkomstig uit de kwetsbare klassen. Veel gemeenten hebben geen overkoepelend verband waar ze op terug kunnen vallen.”

Tijdens de eerste lockdown is er een noodfonds in het leven geroepen door SKIN en de Stichting Ondersteunings Fonds Allochtone Kerken (SOFAK) voor noodlijdende migrantenkerken. Het heeft zo’n zestig gemeenten kunnen helpen, maar is lang niet in staat om in alle nood te voorzien.

Wat is de bedoeling van het overleg met de politiek maandag?

„We willen duidelijk maken dat de coronacrisis niet alleen financiële gevolgen heeft, maar ook sociale. Veel migrantenkerken hebben sociale projecten die nu grotendeels stil zijn gevallen. Kerken vervullen een belangrijke rol om hun leden bij te staan in psychische problemen, zoals eenzaamheid. Het toezien op elkaar is juist in deze tijd hard nodig. Voorgangers van migrantenkerken fungeren verder vaak ook als vraagbaak voor hun leden op het punt van praktische voorlichting over het coronavirus, hoe ze moeten omgaan met maatregelen, enzovoorts. Omdat de overheid in zijn tweede steunronde vooral aandacht heeft voor de sociale gevolgen van de coronacrisis, wil SKIN een expliciet beroep op de politiek doen. In samenwerking met de EO organiseren we volgende week maandag een politiek debat in het kader van de komende verkiezingen. Daarbij zullen onder meer thema’s van integratie en de rol van kerken en vrijheid van godsdienst aan de orde komen.”

Meer over
Migrantenkerken

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer