Twee doden bij protesten tegen militair regime Myanmar
Bij demonstraties tegen het militaire bewind in Myanmar is met scherp geschoten op betogers en zijn twee doden gevallen.
Bij een uit de hand gelopen betoging op een scheepswerf in Mandalay, de tweede stad van het land, raakten daarnaast minstens twintig demonstranten gewond, meldden lokale media en hulpverleners.
De dood van twee betogers is bevestigd door een arts die als vrijwilliger eerste hulp verleende. „Een is door het hoofd geschoten en overleed ter plaatse. Een tweede slachtoffer overleed later als gevolg van een schotwond in de borst”, zei de arts tegen lokale media.
De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven. De demonstranten gebruikten onder meer catapults om steentjes naar de oproerpolitie te schieten.
EU-buitenlandchef Josep Borrell liet via Twitter weten het geweld tegen vreedzame demonstranten sterk te veroordelen. Hij riep het leger en de veiligheidstroepen op van geweld af te zien. Maandag bespreken de EU-ministers van Buitenlandse Zaken „gepaste besluiten”, aldus Borrell. De VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben na de militaire staatsgreep al sancties getroffen tegen hooggeplaatste Myanmarese militairen.
De demonstraties in onder meer Mandalay en Yangon volgen op de gewelddadige dood van een 20-jarige demonstrante. Zij werd op 9 februari bij een betoging tegen de militaire machthebbers door een rubberen kogel in het hoofd geraakt.
De betogers in Yangon, de grootste stad van het land, droegen kransen en bloemen bij de herdenkingsplechtigheid voor Mya Thwate Khaing, die was neergeschoten bij een demonstratie in de hoofdstad Naypyidaw. Zij is sindsdien het symbool van het verzet tegen het militaire regime. De uitvaart van de jonge vrouw is zondag.
Ke Jung, een van de leiders van de demonstratie in Yangon, zei zaterdag dat hij en andere betogers vastberaden zijn in hun verzet. „We moeten deze strijd winnen. Het volk staat zij aan zij. We zullen vechten tot het einde van de dictatuur.”
Het gebruik van geweld heeft geleid tot wereldwijde protesten en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft met bondgenoten gesprekken gevoerd over een gezamenlijke reactie. „We zetten samen met onze bondgenoten druk op de militaire machthebbers om hun acties terug te draaien”, zei diens woordvoerder Ned Price.
De tegenstanders van de coup ijveren voor de vrijlating van de wettig gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi en haar medestanders, die op 1 februari werden opgepakt na een staatsgreep door de militairen. Haar politieke partij had de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen.