Argentijnse minister treedt af na vaccinatierel
De Argentijnse minister van Volksgezondheid is vrijdag (lokale tijd) afgetreden nadat bleek dat enkele van zijn vrienden met voorrang zijn gevaccineerd. President Alberto Fernández zou om zijn ontslag hebben gevraagd. Tot dusverre zijn alleen gezondheidswerkers ingeënt in Argentinië en zijn de inentingen voor 70-plussers pas woensdag begonnen in de provincie Buenos Aires.
Het schandaal brak uit nadat de 71-jarige journalist Horacio Verbitsky op de radio aankondigde dat hij, dankzij zijn langdurige vriendschap met minister van Volksgezondheid Ginés González García, zich al in het kantoor van de minister had kunnen laten vaccineren. Lokale media meldden dat andere mensen met connecties in de regering ook bij het ministerie van Volksgezondheid zijn ingeënt.
Fernández beval zijn stafchef om het ontslag van de minister te vragen, aldus ambtenaren. Later maakte de minister zelf bekend af te treden.
Argentinië, met 44 miljoen inwoners, heeft ongeveer twee miljoen gevallen van Covid-19 geregistreerd en meer dan 50.000 doden geleden.
In Peru worden ongeveer vijfhonderd regeringsfunctionarissen, onder wie voormalig president Martin Vizcarra en topministers, ervan beschuldigd voor hun beurt ingeënt te zijn. De politie viel vrijdag het ministerie van Volksgezondheid en twee universiteitsklinieken binnen als onderdeel van het onderzoek naar wat ‘Vacunagate’ wordt genoemd.
„Het bureau van de speciale aanklager voor corruptie van functionarissen in Noord-Lima heeft een voorlopige procedure ingeleid tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de vermeende misdaden tegen het openbaar bestuur voor het gebruik van laboratoriumvaccins”, aldus aanklagers op Twitter.
Aanklagers en politieagenten zochten informatie over de irreguliere vaccinatie van 487 mensen, onder wie Vizcarra en enkele ministers. Minister van Buitenlandse Zaken Elizabeth Astete diende eerder deze week haar ontslag in. Ze erkende dat ze vroegtijdig het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm kreeg.
Het 33 miljoen inwoners tellende Zuid-Amerikaanse land is zwaar getroffen door de pandemie. Zeker 43.000 patiënten zijn overleden en ziekenhuizen staan onder enorme druk. Het land ontving deze maand 300.000 doses van het coronavaccin van Sinopharm en is inmiddels begonnen met een vaccinatiecampagne. Zorgpersoneel in hoofdstad Lima kwam daarbij als eerst aan de beurt.