Binnenland

Nederland weer snel open gooien? Zo denkt Middelharnis daarover

De avondklok van tafel en winkels en horeca over twee weken weer open? Graag, bepleit lobbygroep Herstel-NL in een woensdag gestarte campagne. In Middelharnis is begrip én scepsis over dat plan.

19 February 2021 12:40
Middelharnis in lockdown. Lege terrasen, een uitgestorven winkelstraat.  beeld RD
Middelharnis in lockdown. Lege terrasen, een uitgestorven winkelstraat.  beeld RD

„Open die handel!” Verbeten gooit Daan Buijze het er donderdagmiddag uit. Als het aan de baas van Buijsse Mode in Middelharnis ligt, openen winkels en horeca direct de deuren. „Bij ons kunnen mensen meer afstand houden dan in een supermarkt.” In zijn ruimbemeten zaak wijst Buijze naar rekken met winterkleding. „Die collectie is niks meer waard. Een horecazaak kan een pot augurken nog maanden bewaren.”

Buijze, wiens zaak ruim twee maanden op slot zit, heeft schoon genoeg van de lockdownmaatregelen. „Als de regering de economie helemaal kapot wil maken, moet ze zo doorgaan”, trekt hij van leer tegen het kabinet. Hoewel de ondernemer online wat kledij kan slijten, blijft de omzet ver achter. „Mensen vieren geen bruiloften en gaan niet uit eten. Dus kopen ze geen nieuwe kleding. Thuis hullen ze zich in joggingbroek en polootje.”

Neerslachtig

Van harte onderschrijft Buijze het pleidooi van Herstel-NL om over twee weken Nederland weer volledig open te gooien. De lobbygroep, met als boegbeeld econoom Coen Teulings (oud-directeur van het Centraal Planbureau), wil economische activiteiten en vrijetijdsbezigheden ruim baan geven. Tegelijk wil Herstel-NL kwetsbaren in zones beschermen. Tal van medici, zoals ziekenhuisdirecteur Marcel Levi, zijn zeer sceptisch over de ideeën.

Het aantal Nederlanders dat vraagt om een versoepeling van de lockdown stijgt. Zo’n 45 procent wil minder maatregelen; eind januari was dat 21 procent. Dat concludeerde onderzoeksbureau I&O Research eerder deze week.

16810910.JPG
Daan Buijze, eigenaar van modezaak in Middelharnis. beeld RD
De ergernis van kledingverkoper Daan Buijze over de lockdown leeft ook onder andere ondernemers in Middelharnis. „De lockdown doet meer fout dan goed”, zegt een 38-jarige onderneemster, die anoniem wil blijven. Ook haar winkel zit dicht, al heeft ze nog werk aan bezorg- en afhaalbestellingen. „Het middel is erger dan de kwaal. Zo geloof ik niet in het nut van een avondklok. Jongeren komen om vijf voor negen ’s avonds bij elkaar en blijven slapen. Dus kunnen ze elkaar besmetten.”

De lockdown snel opheffen lijkt Anouk Viskil (16) een goed idee. Al zou dat stapje voor stapje moeten. „Nogal wat jongeren zijn erg neerslachtig en dreigen er aan onderdoor te gaan. Die nevenschade van de lockdown kan toch niet de bedoeling zijn?”, zegt het meisje onder een paraplu in een regenachtig Middelharnis. Omdat de havo-5-leerling examen doet, mag Anouk naar school. Maar ze is door de beperkingen toch veel thuis. „Daar word ik gaar van. Ik voel me minder energiek.”

Voorzichtigheid

Judith Kosten (22), die aan een kunstacademie studeert, heeft sympathie voor de plannen van Herstel-NL. Al denkt ze dat voorzichtigheid geboden is. „Als je de samenleving in één keer opengooit, gaat de bevolking helemaal los. Met alle risico’s vandien.”

Kosten ziet om zich heen wat voor schade de lockdown teweegbrengt. Zo loopt bij het klus- en montagebedrijf van haar vriendin „alles mis.” „Ze krijgt geen overheidssteun.” Zelf is Kosten haar bijbaantje in een horecagelegenheid in Vlaardingen al maanden kwijt. Onder leeftijdgenoten bespeurt ze eenzaamheid. „De jeugd heeft het echt nodig om weer bij elkaar te zijn. Geen beeldscherm ertussen.”

Ernst

In Middelharnis stuiten de plannen van Herstel-NL ook op weerstand. „Neen, neen, neen”, reageert de 82-jarige J. K. Hagers op de vraag of de samenleving over twee weken weer open moet. „Onbespreekbaar.” Hij benadrukt de ernst van de pandemie en het feit dat er mensen aan overlijden. Het virus velde enkele familieleden. „Ze zijn wekenlang erg ziek geweest.” Hij steunt de regering, mannen als Rutte en De Jonge. „Ik vertrouw erop dat zij het bij het rechte eind hebben. Zij zijn dagelijks met corona bezig, wij burgers weten er eigenlijk niet zo veel van.”

Die waardering voor de bekende politici klinkt vaker. „God heeft ons deze regering gegeven”, zegt een 48-jarige moeder. „Laten we de adviezen van de regering dus opvolgen.” Ze baalt van de beperkingen, maar houdt de moed erin. „Thuis kun je het gezellig maken, bijvoorbeeld met een high tea. Online kan een Bijbelstudie doorgaan.”

Rutte

De 86-jarige Piet Noordermeer vreest dat Nederland te hard van stapel zou lopen als de lockdown over twee weken zou worden opgeheven. „Voor opheffing van de beperkingen is een stevige basis nodig”, zegt de akkerbouwer in ruste, de pet op. Hij neemt het op voor premier Rutte. „Ga er maar aan staan. De 17 miljoen Nederlanders hebben allemaal een mening. Rutte wordt met van alles om zijn oren geslagen, ook vanuit de Tweede Kamer. Critici zouden zelf eens de leiding in de bestrijding van de pandemie moeten hebben.”

16810909.JPG
Piet Noordermeer. beeld RD
Onzekerheid. Dat woord valt in de dameskledingzaak Zina Mode. Eigenares Zina Avdani, afkomstig uit Georgië, voegt zich naar de coronamaatregelen. „Ik heb geen andere keus. Ik heb veel twijfels. Is het wijs om de lockdown snel op te heffen? Wat is bijvoorbeeld het effect van mutanten van het coronavirus?” zegt de vrouw, roze mondkapje in haar hand. Het zijn lastige tijden voor de kledingverkoopster, die de zaak dicht moet houden. „We zitten financieel op het randje.”
16810911.JPG
Zina Avdani, eigenaar van damesmodezaak in Middelharnis. beeld RD

Medische argumenten

„We moeten de tanden nog even op elkaar zetten”, adviseert dertiger Wieger van Winssen, vergezeld van zijn drie keeshonden. „Ik snap dat ondernemers die het water aan de lippen staat, open willen. Maar verpleegkundigen zullen zeggen: Hou alles nog dicht. Voor mij wegen medische argumenten zwaarder. Na de eerste golf ging Nederland te snel weer open en konden we van vooraf aan beginnen. Dat moeten we nu zien te voorkomen. Al ben ik blij dat ik niet de persoon ben die daarover beslist.”

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer