Media VS willen handreiking Bush naar Democraten
De gezaghebbende Amerikaanse kranten The New York Times en The Washington Post hebben president Bush opgeroepen een handreiking naar de Democraten te doen. De kranten schrijven donderdag in hun commentaren dat de Verenigde Staten behoefte hebben aan eenheid in deze tijd van economische problemen en buitenlandse instabiliteit.
In de aanloop naar de verkiezingen schaarden The Washington Post en The New York Times zich achter de Democratische kandidaat John Kerry. De kranten stelden dat Bush geen tweede termijn verdiende door de fouten die hij had gemaakt. Ze hekelden onder meer diens gebrek aan goede plannen voor de wederopbouw van Irak na de val van Saddam Hussein.
Bush zei woensdag in zijn overwinningstoespraak dat hij de steun van alle Amerikanen nodig heeft. Volgens The Washington Post sloeg hij daarmee de spijker op zijn kop. De krant stelt dat Bush voor grote uitdagingen staat zoals de aanpak van het begrotingstekort, de hervorming van het stelsel van sociale zekerheid en de dreiging van terrorisme.
De krant schrijft dat Bush voor het oplossen van de problemen ook de steun van de Democraten nodig heeft en adviseert onder meer hen meer te betrekken bij het proces van wetgeving en bij het benoemen van rechters in het hooggerechtshof door personen te kiezen die voor beide partijen acceptabel zijn.
The New York Times wijst erop dat Bush er rekening mee moet houden dat ook veel Amerikanen die voor hem hebben gestemd, zich zorgen maken over economische onzekerheden en het feit dat ze geen of geen goede ziektekostenverzekering hebben. De krant schrijft dat die kiezers en alle andere Amerikanen gebaat zijn bij een regering die beter, en minder vanuit de partijgeest regeert. Verder stelt The New York Times dat het zoeken van „een weg uit het moeras in Irak" een zaak is die alle Amerikanen aangaat.
Ook de Boston Globe uit Massachusetts, Kerry’s thuisstaat, was op de hand van Kerry. De krant reageert donderdag in zijn commentaar terughoudend op de uitspraken van Kerry en Bush woensdag dat ze een eind aan de verdeeldheid in het land willen maken. De Boston Globe roept op tot snelle actie om te voorkomen dat het loze beloften blijken.
In Ohio kijkt The Cincinnatti Post tevreden terug op het verloop van de verkiezingen in deze staat die een beslissende rol speelde in de strijd tussen het Republikeinse en Democratische kamp. The Cincinnati Post roemt de hoge opkomst en stelt dat in tergenstelling tot Florida vier jaar geleden, geen sprake was van grote problemen met stemmachines en chaos in de stemlokalen.