Clubhouse: vanuit de luie stoel babbelen met Musk
Praat-app Clubhouse houdt al dagen de gemoederen bezig. Vijf vragen over de nieuwe hit op sociale media.
Wat is Clubhouse?
Een combinatie van Zoom en Spotify, een veredelde variant van babbel-app Houseparty, die vorig jaar doorbrak. Het Amerikaanse Clubhouse laat gebruikers met elkaar bellen en geïnteresseerde derden met het gesprek meeluisteren. Indien gewenst kunnen zij vervolgens ook meepraten. Bij openbare gespreksruimtes kan iedereen aanhaken, maar het is ook mogelijk om een privé-ontmoeting te organiseren.
Voorlopig is de app alleen beschikbaar voor iOS, hoewel de ontwikkelaars werken aan een Androidvariant. Hoeveel gebruikers Clubhouse momenteel heeft, willen de ontwikkelaars niet zeggen.
Waarom horen we er zoveel van?
Hoewel de app al sinds april 2020 bestaat, kreeg hij de afgelopen weken een stroom van nieuwe bezoekers te verwerken. Volgens downloadmeter Sensortower werd de app alleen in januari al ruim 2 miljoen keer gedownload. Aanjager van deze bezoekersstroom was techmiljardair Elon Musk. Hij voerde op het platform een gesprek met Vladimir Tenev, de baas van de populaire investeringsapp Robinhood. Het gekeuvel tussen de twee miljardairs zorgde voor overbelaste gesprekskamers en een door tienduizenden mensen bekeken livestream op YouTube.
Na alle aandacht voor deze actie, was Musk nog niet klaar. Afgelopen week nodigde hij de Russische president Poetin via Twitter uit voor een gesprek op het platform. De Russische leider heeft nog niets toegezegd, hoewel zijn woordvoerder het aanbod als „interessant” betitelt.
Wat maakt Clubhouse zo populair?
De aanwezigheid van techberoemdheden als Musk en Tenev op Clubhouse en de mogelijkheid om live met hen te praten wanneer ze een openbare groep openen, wat ze regelmatig doen. Daarnaast speelt de exclusiviteit van toegang tot het platform een rol in de populariteit ervan. Aspirant-gebruikers hebben namelijk een uitnodiging van een reeds actieve gebruiker nodig om mee te kunnen doen. De aanwezigheid van beroemdheden zorgt ervoor dat steeds meer mensen zich naar het platform bewegen.
Gebruiken alleen bekende buitenlanders Clubhouse?
Nee, ook bekende Nederlanders zijn actief. Politici als D66-lijsttrekker Sigrid Kaag en GroenLinks-voorman Jesse Klaver laten in aanloop naar de verkiezingen hun neus zien op Clubhouse. Een account met 8700 volgers op naam van premier Rutte is volgens zijn team nep.
Hoe ziet de toekomst voor Clubhouse er uit?
Naarmate de app populairder wordt, komt Clubhouse in een spagaat terecht. Enerzijds wil de app zijn exclusiviteit niet kwijtraken door open te gaan voor het brede publiek. Anderzijds heeft hij nu wel het momentum om door te groeien. En die groei is nodig; volgens de New York Times werkt Facebook op dit moment aan een soortgelijk medium om mee te liften op het succes van dit concept.
Behalve de dreiging van Facebook, kent Clubhouse nog een uitdaging. Eerder deze week maakte de internationale privacywaakhond Stanford Internet Observatory bekend dat data van Clubhousegebruikers op Chinese servers terechtkomen. Chinese veiligheidsdiensten zouden vervolgens toegang kunnen krijgen tot deze gegevens. In een reactie stelt Clubhouse dat het op korte termijn verbeteringen gaat doorvoeren in de bescherming van data.