Oudste stenen kerkgebouw Emmeloord waarschijnlijk gesloopt
Het oudste stenen kerkgebouw van Emmeloord wordt waarschijnlijk dit jaar gesloopt. Zorgorganisatie Triade uit Lelystad wil het gebouw, dat nu Paspartoe heet, slopen voor nieuwbouw. De organisatie wil er een pand met veertig appartementen voor cliënten neerzetten. Vermoedelijk begint de bouw na de zomervakantie en gaat het oude kerkgebouw voor die tijd tegen de vlakte.
Het gebouw werd in 1951 in gebruik genomen als rooms-katholieke kerk en werd later gebruikt als parochiehuis. Daarna was het in gebruik bij Paspartoe, een instelling voor sociaal-cultureel werk in de Noordoostpolder. Het werd in 2008 verkocht aan Triade.
De Noordoostpolder viel in 1942 droog. Het besluit dat de bevolking een afspiegeling van de Nederlandse samenleving moest vormen, leidde ertoe dat in bijna elke kern drie kerkgebouwen werden gebouwd. Met uitzondering van Kraggenburg, Espel en Tollebeek bouwden de rooms-katholieken, hervormden en gereformeerden in alle dorpen hun eigen kerk. In de drie genoemde dorpen bezaten de hervormden en gereformeerden gezamenlijk een kerkgebouw.
In 1944 verrees de eerste rooms-katholieke kerk in de Noordoostpolder in de vorm van een houten barak in Marknesse. In 1946 werd een houten noodgebouw in Emmeloord in gebruik genomen als kerkruimte. In 1951 was het stenen kerkgebouw klaar. Het werd in 1956 vervangen door de St. Michaëlkerk.