Binnenland

Van Aartsen: Hardere aanpak radicalisme

VVD-fractieleider Van Aartsen vindt dat de strijd tegen het moslimextremisme moet worden opgevoerd. Hij verwacht van het kabinet meer daadkracht.

Redactie politiek
4 November 2004 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

Radicale moskeeën moeten worden gesloten, radicale imams het land uitgezet en geldstromen vanuit Saudisch-extremistische bronnen aangepakt. Dat bepleit VVD-fractieleider Van Aartsen naar aanleiding van de moord op filmmaker Theo van Gogh.

Hij vindt dat het kabinet te laks en berustend reageert. Daarom wil hij, samen met CDA en Wilders, volgende week een debat over de brief van de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken. Van Aartsen beschouwt de moord als een vorm van terrorisme in plaats van „een criminele daad”, zoals het kabinet doet. De VVD-fractieleider noemt die omschrijving „preuts.” Al eerder verweet hij het kabinet „laks en naïef” te zijn in de bestrijding van terrorisme.

Met de moord op Van Gogh is volgens Van Aartsen een stap gezet die tot enkele jaren geleden voorbehouden leek aan landen als Algerije of Egypte. „Daar werden honderden seculiere schrijvers, filmmakers, leraren en journalisten de afgelopen kwarteeuw vermoord door moslimstrijders. Stuk voor stuk uitgezocht op hun opvattingen. Individueel omgelegd, collectief geïntimideerd. Dat fenomeen bereikt nu Nederland. Jihad in het Oosterpark”, schreef hij woensdag in NRC Handelsblad.

De jihad is volgens Van Aartsen „brisanter en gevaarlijker voor onze samenleving dan clubs als RaRa of de Hells Angels.” Hij herinnert aan de uitspraak van de daders van de aanslag op 11 maart in Madrid: „U houdt van het leven, wij van de dood.” Zij zijn bereid te sterven om de sharia in te voeren, „in Madrid, Londen of Amsterdam”, aldus Van Aartsen.

Hij pleit ervoor dat ook mensen die behoren tot de culturele elite zoals kunstenaars en journalisten, worden beschermd. Verder wil de VVD weten waarom de verdachte niet werd gevolgd door de inlichtingendienst AIVD. Volgens PvdA’er Bos is het echter een onbegaanbare weg voor de dienst om behalve de groep van 150 islamieten ook de personen met wie zij contact hebben te volgen. De AIVD zou dan minstens tien keer zo veel mensen in dienst moeten hebben.

Van Aartsen en Bos zijn het met elkaar eens dat Nederland recht heeft op de inhoud van de brief die verdachte Mohammed B. op het lichaam van Van Gogh heeft achtergelaten. Tot nu toe is alleen maar bekendgemaakt dat de verdachte zijn geloofsgenoten aanspoort tot de jihad. Volgens onbevestigde berichten zou hij in brief oproepen tot het doden van „alle heidenen.”

VVD-kamerlid Hirsi Ali zegt in een verklaring dat Van Gogh verwachtte dat radicale moslims het eerder op haar dan op hem zouden hebben gemunt. „Ik ben de dorpsgek, die doen ze niets. Wees jij voorzichtig, jij bent de afvallige vrouw”, citeert ze hem. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de AIVD de dader kende zonder hem te volgen. „Ik vermoed dat er een dom kunstmatig onderscheid werd gehanteerd tussen politici en opiniemakers.” Ze voelt zich schuldig dat Van Gogh een „rituele slachting” heeft moeten ondergaan, omdat zij hem op het idee bracht van de omstreden film ”Submission”, waarin mishandeling van moslimvrouwen aan de kaak wordt gesteld.

Op het adres waar ze tijdelijk verblijft, werd gisterochtend vroeg aangebeld door een Marokkaan die haar wilde spreken. Hij kon door de politie worden aangehouden. Enkele uren later werd hij weer vrijgelaten. Ook ontving ze een e-mail waarin haar werd gezegd dat ze „de volgende” zou zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer