„Sudan walst kamp in Darfur plat”
Sudanese troepen hebben een vluchtelingenkamp in Darfur platgewalst na de duizenden bewoners ervan dinsdag naar een ander kamp te hebben verjaagd. Dat heeft een functionaris van de Afrikaanse Unie woensdag gezegd. De Sudanese regering ontkent dat de vluchtelingen zijn verjaagd en zegt dat ze naar een ander kamp zijn overgeplaatst omdat de omstandigheden daar beter zijn.
De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Sudan, Pronk, zei dinsdag ook dat duizenden bewoners van het vluchtelingenkamp El Geer onder dwang zijn overgeplaatst naar het vluchtelingenkamp Sherif. De vluchtelingen zou zijn verteld dat de VN met hun overplaatsing hadden ingestemd. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eiste woensdag dat de Sudanese regering de vluchtelingen weer laat terugkeren naar El Geer.
De Sudanese minister van Humanitaire Zaken, Ibrahim Hamid, zei dat de vluchtelingen uit El Geer zijn overgeplaatst om de verspreiding van ziektes naar de nabijgelegen stad Nyala te voorkomen. Hulpverleners meldden eerder dat vluchtelingen uit El Geer zich de woede van bewoners van Nyala op de hals hadden gehaald door werk te komen zoeken in de stad.
Pronk zou donderdag de VN-Veiligheidsraad verslag uitbrengen van de situatie in Darfur. Volgens Pronk zijn er sterke aanwijzingen dat er in Darfur op grote schaal en op systematische wijze oorlogsmisdaden zijn begaan. In september nam de Veiligheidsraad een resolutie aan waarin werd gedreigd met oliesancties tegen Sudan als de regering niet de Arabische milities (Janjaweed) beteugelt, die tienduizenden zwarte inwoners van Darfur hebben vermoord en 1,2 miljoen inwoners op de vlucht hebben gejaagd. Inmiddels zijn in Darfur 1,6 miljoen mensen op de vlucht.
De twee rebellengroepen uit Darfur die in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja onderhandelen met de Sudanese regering meldden woensdag dat een akkoord over de beëindiging van grond- en luchtaanvallen dichtbij is.
De onderhandelingen in Abuja gaan over een op 1 november opgesteld ontwerpakkoord waarin wordt opgeroepen tot een „effectief staakt-het-vuren op het land en in de lucht.” Een vertegenwoordiger van een van de twee rebellengroepen, Ahmed Hussain Adam van de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid, zei er het volste vertrouwen in te hebben dat de overeenkomst wordt ondertekend.
In het ontwerp is ook vastgelegd dat de Sudanese regering de ontwapening van de Janjaweed-milities op zich neemt. De Afrikaanse Unie stemde er vorige week mee in haar vredesleger in Darfur uit te breiden van 390 tot 3320 man. Aangenomen wordt dat de voltallige strijdmacht er begin november wordt gestationeerd.