Buitenland

Spanje toetst EU-grondwet

Op aandrang van de oppositie heeft de Spaanse regering besloten het constitutioneel hof te vragen of de Europese en de Spaanse grondwet met elkaar in overeenstemming te brengen zijn, alvorens de Europese grondwet in een referendum aan de bevolking voor te leggen.

AP
4 November 2004 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

De Spaanse grondwet van 1978 stelt dat die wet de hoogste van het land is. Maar in de Europese grondwet die vorige week in Rome is ondertekend, staat dat deze voorrang heeft boven de nationale wetgeving. De Spaanse Staatsraad, een adviesorgaan, waarschuwde meteen voor een juridisch conflict, maar de regering koos er aanvankelijk voor eerst een referendum te houden en later te bekijken of de twee wetten verenigbaar zijn. Op aandringen van leden van de conservatieve oppositie die voorstander zijn van de Europese grondwet heeft zij haar koers nu gewijzigd.

Als het constitutioneel hof de twee grondwetten niet verenigbaar acht, moet de Spaanse grondwet worden aangepast. Oordeelt het hof dat de benodigde aanpassingen niet ingrijpend zijn, dan volstaat een drievijfde meerderheid in beide kamers van het parlement om de wet te wijzigen. Zijn de aanpassingen wel ingrijpend, dan moeten ze worden goedgekeurd door een tweederde meerderheid in twee opeenvolgende parlementen. Dat zou betekenen dat het huidige parlement akkoord moet gaan, dat er daarna verkiezingen moeten worden uitgeschreven en dat een nieuw parlement opnieuw zijn goedkeuring moet hechten aan de grondwetswijziging. Daarna zou dan nog het referendum volgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer