Olie- en gasconcern Shell wil uitstoot sneller omlaag brengen
Olie- en gasconcern Shell wil zijn uitstoot van broeikasgassen sneller gaan verlagen. Dat meldt het bedrijf in een nieuwe strategie. Het doel is om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.
Shell heeft nieuwe ambities uitgesproken om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen. Die moet in 2023 met 6 tot 8 procent zijn gedaald ten opzichte van 2016. In 2030 moet het gaan om een daling met 20 procent en met 45 procent in 2035. Voor 2050 wordt dan op 100 procent gemikt. Volgens Shell piekte de uitstoot van het bedrijf in 2018 en was in 2019 een piek te zien bij de olieproductie van het concern. Shell verwacht dat de olieproductie geleidelijk zal gaan dalen, met 1 tot 2 procent per jaar.
Het Brits-Nederlandse bedrijf liet verder weten jaarlijks 5 miljard tot 6 miljard dollar te gaan investeren in duurzame energiebronnen, zoals windenergie, biobrandstoffen en waterstof. Ook wil het concern zijn wereldwijde netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s gaan vergroten naar 500.000 in 2025, van de ruim 60.000 nu. Daarnaast zal meer worden gedaan voor de opvang en opslag van CO2.
Shell zegt achter de doelstellingen te staan van het Klimaatakkoord van Parijs. Milieugroeperingen hebben kritiek geuit op Shell omdat het bedrijf te weinig zou doen om de uitstoot te verlagen.
De activistische belegger Follow This verwelkomt de nieuwe klimaatdoelstellingen van Shell met „voorzichtig optimisme”. Bij de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf op 18 mei brengt Follow This evengoed voor de vijfde keer een eigen klimaatresolutie ter stemming. Die werd bij voorgaande pogingen door een ruime meerderheid van de aandeelhouders verworpen, hoewel het aantal voorstemmen groeide. „Deze nieuwe doelen van Shell zijn duidelijk een reactie op de beleggers die voor onze klimaatresolutie stemden”, aldus Follow This.
Milieudefensie constateert in een reactie op de strategie dat Shell „nog ruim 80 procent blijft investeren in olie en gas, terwijl de investeringen in hernieuwbare energie achterblijven”. De organisatie ziet nog altijd „geen garantie op een daadwerkelijke daling van de uitstoot van Shell”. Voor de rechtbank in Den Haag eiste Milieudefensie eind vorig jaar een drastische verlaging van de CO2-uitstoot die de multinational veroorzaakt: 45 procent in 2030. De rechter doet op 26 mei uitspraak in die zaak.
Het bedrijf kwam ook met andere plannen waaronder rond het verhogen van het dividend, de kapitaalinvesteringen en het verlagen van de schuld. Topman Ben van Beurden zegt dat met de nieuwe strategie de uitstoot wordt verlaagd en waarde wordt gecreëerd voor aandeelhouders, klanten en de samenleving.
Overigens is Shell ook bezig in de kosten te snijden door banen te schrappen. In januari werd bekend dat Shell circa 900 banen in Nederland schrapt. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand. Shell kondigde in september aan dat wereldwijd 7000 tot 9000 banen verloren gaan vanwege de coronacrisis.
Shell leed afgelopen jaar zijn grootste verlies ooit. Onder de streep kwam het bedrijf bijna 22 miljard dollar tekort.