„Laten we ook in coronatijd bidden voor de overheid”
De samenleving is de kerk niet altijd welgezind. Maar dat mag voor de kerk geen verhindering zijn om vanuit haar roeping het goede te zoeken voor Nederland, stelt ds. A. A. Egas. „Het is een opdracht van God.”
De predikant van de christelijke gereformeerde kerk in het Friese Damwoude sprak woensdag tijdens een bidstond vanwege de corona-epidemie, die digitaal werd uitgezonden vanuit de Sionskerk in Damwoude. Naast ds. Egas spraken ds. H. de Greef van de hersteld hervormde gemeente te Wouterswoude, ds. J. A. Mol van de hervormde gemeente van Driesum en evangelist S. de Visser van de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten te Leeuwarden. Alle sprekers hielden een overdenking over een onderwerp dat met corona te maken had, waarna ze voorgingen in gebed. Naar schatting luisterden zo’n 10.000 mensen mee met de bijeenkomst.
Ds. Egas nam als uitgangspunt Jeremia 29:7, waarin het gaat over het zoeken van de vrede van de stad en het bidden daarvoor. „De kerk heeft de roeping om het welzijn te zoeken van het land. Vaak haalt men de schouders op over de kerk met haar standpunten over abortus en homoseksualiteit. Dat mag geen verhindering voor haar zijn om te zoeken naar de vrede van de samenleving. Het is een opdracht van God.”
Vroege Kerk
Ds. Egas wees op de christenen uit de Vroege Kerk, die niet als anderen wegvluchtten voor besmettelijke ziekten. „Ze bleven achter, vaak met gevaar voor eigen leven, om de zieken te verzorgen. Mensen zagen dat ze anders waren en kwamen tot geloof.”
Evangelist De Visser, die mediteerde over Lukas 4:38-39, merkte op dat de coronacrisis geleid heeft tot veel vragen over het bestuur van God. Hij gaf aan dat ziekte een gevolg is van de zonde. „De ziekte is er gekomen omdat de mensen ongehoorzaam waren aan God. We zijn zelf de oorzaak.”
Aan de hand van de genezing van de schoonmoeder van Petrus liet evangelist De Visser zien dat de Heere erboven staat, dat Hij kan helpen in de nood en dat Hij ziekte kan gebruiken om mensen tot Hem te brengen. „Hij is nog bereikbaar en houdt dag en nacht spreekuur.”
De meditatie van ds. Mol ging over 1 Timotheüs 2:2, waar Paulus schrijft over het bidden voor de overheid. Dat is volgens ds. Mol ook in deze tijd nodig, al laten veel overheidsdienaren zich niet leiden door God en de Bijbel. „Het is niet de vraag of de overheid God erkent, het is onze opdracht om voor haar te bidden. Een christen is geroepen om gehoorzaam te zijn aan het gezag van de overheid, tenzij tegen het Woord van God wordt ingegaan.”
Getuigenis
Ds. De Greef sprak over 1 Petrus 4:17, waar staat dat het oordeel begint bij het huis Gods. Het getuigenis van de kerk klinkt naar zijn mening in deze tijd te weinig, evenals het profetisch spreken richting de overheid. De predikant stelde dat de kerk de hand in eigen boezem moet steken vanwege haar verdeeldheid. „Hoe zal een verdeelde kerk de glans en heerlijkheid van Christus kunnen verspreiden?”
Verder wordt het geluid in de kerken over Gods slaande hand en over Gods roepstem nu minder gehoord dan in het begin van de crisis, aldus ds. De Greef. „Het is een publiek geheim dat er in veel gemeenten spanning is over het te voeren beleid. Is dat de vrucht van Gods spreken? Dat er twist en tweedracht in de gemeenten zijn? We zouden ons moeten verootmoedigen en moeten wegschamen.”
Het zogeheten Klein Convent in Dordrecht belegt op 24 februari eveneens een bidstond „vanwege de nood der tijden”, in de Julianakerk. Sprekers zijn dan ds. M. Maas, ds. H. J. Stoutjesdijk, ds. W. A. Zondag en ds. A. van der Zwan; het thema is Psalm 130.