Buitenland

Bondgenoten VS hoopvol over tweede termijn Bush

Terwijl de Amerikaanse president George Bush woensdag steeds dichter bij herverkiezing leek te komen, beloofden Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen die hij in zijn eerste vier jaar van zich vervreemdde, met de nieuwe regering samen te werken. De meeste regeringsleiders kozen voor een diplomatieke opstelling.

AP
3 November 2004 16:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

Enkele Europese leiders lieten kritiek doorschemeren en zeiden te hopen dat Bush zich in zijn verwachte tweede termijn positiever opstelt tegenover zijn Europese partners. De Zweedse premier G(ran Persson was een van de weinigen die zich ondiplomatiek uitliet en somber opmerkte dat er in het Witte Huis vermoedelijk weinig zal veranderen.

De beurzen trokken aan, hoewel handelaars zeiden dat dit meer het gevolg was van opluchting over het einde van de langdurige campagne dan van het nieuws over een mogelijke winnaar. De Amerikaanse dollar werd meer waard en de olieprijzen stegen weer, na een week van prijsdalingen.

Enkele bondgenoten in de Iraakse coalitie zijn verheugd over de mogelijkheid van een nieuwe regering–Bush. De Poolse premier Aleksander Kwasniewski noemde verdere samenwerking met Bush goed nieuws. De Iraakse vice–premier Barham Saleh zei te verwachten dat het Amerikaanse Irak–beleid ‘over het algemeen’ hetzelfde zal blijven.

Aangezien de uitslag van Ohio nog niet bekend was, wilden Europese leiders Bush nog niet feliciteren. De Franse minister van buitenlandse zaken Michel Barnier merkte slechts op dat er gezien de verschillende crises van dit moment ‘heel wat te doen’ valt. Een van de prioriteiten is de verbetering van het transatlantische contact, aldus Barnier. De Duitse minister van binnenlandse zaken Otto Schily zei niet meer naar de meningsverschillen uit het verleden te willen kijken, maar naar de toekomst. De VS blijven een belangrijke partner, zei hij.

De Russische president Vladimir Poetin en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gaven in Moskou, waar Berlusconi op bezoek is, een verklaring uit waarin ze stellen dat een verkiezingszege van Bush de Verenigde Staten sterker maken en dat de bondgenoten van de VS daarvan de vruchten plukken. Het Amerikaanse volk is niet gezwicht onder de druk van de terroristen, zei Poetin, die voor de verkiezingen nog waarschuwde dat een nederlaag van Bush de terroristen in de kaart zou spelen.

Persson daarentegen voorziet ‘een zeer dramatische situatie, vooral in Irak’. Persson, die zich verzette tegen de Amerikaans–Britse inval in Irak, zei dat Zweden en Europa Bush zullen blijven bekritiseren. ‘Maar ik geloof niet dat hij bereid zal zijn daar meer naar te luisteren.’

De Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer merkte op dat je met een nieuwe regering–Bush weet wat je krijgt en dat er de afgelopen vier jaar goed met Washington viel samen te werken. Downer voegde hieraan toe dat Australië zeker ook goed zal samenwerken met een regering onder leiding van de Democraat John Kerry, ‘mocht senator Kerry op wonderbaarlijke wijze’ alsnog winnen.

De Japanse premier Junichiro Koizumi wilde slechts zeggen dat de banden tussen de Verenigde Staten en Japan niet afhankelijk zijn van wie er in het Witte Huis zit. In Thailand zei premier Thaksin Shinawatra dat de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen beide landen sneller zullen gaan met een Republikeinse regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer