Ohio beslist presidentsverkiezingen
De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen laat mogelijk nog dagen op zich wachten. De Republikeinse president Bush en zijn Democratische rivaal Kerry zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden blijft in handen van de Republikeinse Partij.
Vooral in de staat Ohio is het spannend. De Amerikaanse nieuwszender CNN zei dat het „too close to call” is om een voorspelling te doen, maar andere zenders gaven de staat aan Bush. Zonder winst in Ohio lijkt een overwinning voor de senator uit Massachusetts niet realistisch. Bush wil zijn overwinning uitroepen als hij Ohio wint, aldus tv-zenders.
De Democraten willen dat alle stemmen in deze staat worden geteld, ook de uitgebrachte stemmen van mensen bij wie een probleem is geconstateerd bij de kiezersregistratie, de zogeheten ’provisional ballots’. Het duurt elf dagen voor er een officiële uitslag is, aldus minister Blackwell van Ohio die belast is met de verkiezingen.
De Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap, John Edwards, liet woensdagochtend weten „voor elke stem te zullen vechten”. „We hebben hier vier jaar op gewacht. Dan kunnen we ook best nog wel een beetje geduld hebben. Dat zijn we aan onze kiezers verplicht”, aldus Edwards in een korte rede in Boston voor zijn partijgenoten.
Vooraf voorspelden veel waarnemers al dat in Ohio de beslissing zou vallen. Als Bush deze staat wint, lijkt zijn herverkiezing zeker. Bush had volgens de laatste telling van CNN 254 kiesmannen achter zich. Bij winst in Ohio krijgt hij er twintig bij. Om tot president verkozen te worden, moet een van de kandidaten de steun hebben van 270 kiesmannen.
De opkomst in Ohio was net in de rest van de VS hoog. Waarnemers verwachten een recordopkomst. In de andere omstreden staat Florida, ging Bush met de winst heen. Hij had na telling van 97 procent van de stemmen een voorsprong van 5 procent. Uit Florida zijn weinig meldingen binnengekomen over onregelmatigheden die vier jaar geleden de hele verkiezingen bezoedelden.
Bush toonde zich halverwege de verkiezingsavond zeer optimistisch over de uitslag. De familie Bush en enkele vrienden keken op de televisie in de West Sitting Hall in het Witte Huis naar het binnenlopen van de uitslagen. Kerry bracht in Boston de hele avond buiten het zicht van de schijnwerpers door. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.
De televisiestations zijn bijzonder voorzichtig met het voorspellen van de uitslag omdat ze vier jaar geleden met hun voorspelling de mist in gingen. Volgens de laatste voorspellingen won Bush in 28 staten en zijn rivaal in negentien staten. Naast Ihio is volgens CNN de uitslag van Wisconsin, New Mexico, Iowa nog niet bekend.
De Republikeinse Partij behoudt de macht in het Congres. Zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat voorspellen de tv-stations een meerderheid voor de partij van Bush. In het Huis van Afgevaardigden bekleden de Republikeinse afgevaardigden voortaan minimaal 225 van de 435 zetels en in de Senaat krijgen ze er ten minste 55 van de honderd, aldus CNN.
De Democratische leider in de Senaat, Tom Daschle van South Dakota, is de eerste Senaatsleider in vijftig jaar die zijn herverkiezing heeft verloren. Hij werd verslagen door de Republikein John Thune.
031019 nov 04