Economie

Hoogduin: Pak schulden eurozone aan

Een verdragswijziging om de massale opkoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank (ECB) te verbieden helpt niet.

Redactie politiek
5 February 2021 11:11
Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. beeld AFP, Daniel Roland
Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. beeld AFP, Daniel Roland

Om een financiële crisis in de toekomst te voorkomen, moet de hoge schuldenlast in de eurozone worden aangepakt. Dat stelde prof. dr. Lex Hoogduin donderdag in gesprek met de commissie Financiën van de Tweede Kamer bij de overhandiging van het rapport van de studiegroep ECB.

De studiegroep waarschuwt voor een scenario in de toekomst waarin de ECB voor het blok komt te staan. Als de inflatie in de toekomst zou stijgen, moet de ECB de rente verhogen. Dat is de bank verplicht aan haar belangrijkste doelstelling: het aansturen op twee procent inflatie per jaar.

Een hogere rente is een gevaar zolang overheden en particulieren in de eurozone hoge schulden hebben.

Als de schuldenlast in de toekomst hoog blijft, zit de ECB bij een hoge inflatie in een lastige spagaat. Door de rente te verhogen zou volgens de wetenschappers een schuldencrisis kunnen ontstaan en zelfs twijfel over de houdbaarheid van de euro.

Het verbieden van de opkoopprogramma’s van de ECB door een verdragswijziging helpt niet om de lastige spagaat te voorkomen. Het is van belang de schuldenlast aan te pakken. Daarvoor leggen de wetenschappers de bal bij de politiek.

Of de inflatie in de toekomst zal stijgen is onzeker maar niet uitgesloten, zo valt op te maken uit het rapport.

Een meerderheid in de Tweede Kamer verzocht in 2019 een studiegroep in te stellen om onderzoek te doen naar het beleid van de ECB. De vaste Kamercommissie Financiën gaf de studiegroep de opdracht mee om te adviseren over een mogelijke verdragswijziging. Door het Verdrag van de Europese Unie (VEU) te wijzigen zou de ECB gebonden zijn zich te concentreren op haar kerntaken en niet langer of in ieder geval minder obligaties mogen opkopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer