Politiek

Kuzu (DENK) ziet gemeenschappelijke belangen met SGP

Van alle fracties aan het Binnenhof is er één die uitsluitend bestaat uit politici met een islamitische achtergrond, namelijk DENK. Kamerlid Tunahan Kuzu: „Meer samenwerking tussen ons en christelijke partijen ligt voor de hand.” SGP’er Kees van der Staaij: „Gesteund worden door DENK geeft mij een ongemakkelijk gevoel.”

Jakko Gunst, Addy de Jong en Henk Kraijenoord
30 January 2021 12:47
Tunahan Kuzu (DENK), beeld RD, Henk Visscher
Tunahan Kuzu (DENK), beeld RD, Henk Visscher

„Of ik de komst van NIDA in de Tweede Kamer zou verwelkomen? Ik ben voor alle initiatieven die een verrijking betekenen voor de democratie. Het is aan de kiezer om straks aan welke partij dan ook zijn vertrouwen te geven.

Maar wat DENK betreft, wij halen onze inspiratie niet alleen uit de islam, zoals NIDA doet, maar uit allerlei levensbeschouwingen. Zelf ben ik moslim –ik laat in het midden hoe praktiserend precies–, maar ik heb veel respect voor mensen die hun bezieling uit de Bijbel, de Thora of de leer van Boeddha halen. Of uit welke krachtbron dan ook. Ik zou zeggen: laten we in Nederland open staan voor elkaars meningen en diversiteit als onze kracht beschouwen.

Inderdaad, een kiezersonderzoek uit 2018 liet zien dat 47 procent van onze kiezers een Turkse en 37 procent een Marokkaanse achtergrond had. Ja, die kiezers zullen wel grotendeels moslim zijn.

Waar het om gaat, is dat DENK blijkbaar een aansprekende boodschap heeft voor groepen burgers die zich in de afgelopen decennia te weinig vertegenwoordigd voelden in de politiek. Wij agenderen thema’s als islamofobie, moslimhaat en de beveiliging van gebedshuizen. Maar ook de toenemende kansenongelijkheid in het onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. Op die items hebben wij een herkenbaar profiel gekregen.

Dat willen wij de komende tijd verder uitbouwen. Bijvoorbeeld met ons initiatiefwetsvoorstel Omkering bewijslast discriminatie. Discriminatie wegens huidskleur of etniciteit is moeilijk te bewijzen. Daarom zeggen wij: geef bedrijven en instellingen de opdracht mee om in hun beleid vast te leggen hoe ze diversiteit willen bevorderen.

Vrijheid van godsdienst en onderwijsvrijheid zijn voor ons belangrijke verworvenheden. Voor het behoud daarvan zet DENK zich in. Wat dit betreft, leven we in een rare tijd. Fanatieke seculieren koesteren het idee dat gelovigen anderen religie willen opdringen. Ik zie in de samenleving juist déze trend: in het publieke debat word je regelmatig zo ongeveer voor gek verklaart als je gelooft. Zo bezien hebben DENK en de christelijke partijen veel gemeenschappelijke belangen.

Met enige regelmaat trekken we ook samen op. Met politici als Anne Kuik en René Peters van het CDA, Gert-Jan Segers en Eppo Bruins van de ChristenUnie en Chris Stoffer van de SGP heb ik goede contacten. We vinden elkaar in ons verzet tegen betaalde seks en tegen het gedoogbeleid inzake drugs, in het streven naar een verbod op lachgas en in ons verzet tegen een verplichte vaccinatie tegen corona. Op deze punten krijgen wij weinig steun van PvdA, GroenLinks en D66, maar wel van CDA, ChristenUnie en SGP.

Ja, ook met de SGP zie ik raakvlakken. Helaas sneuvelde vorig jaar een motie van DENK over voldoende begraafplaatsen met eeuwige grafrust. Wel kwam er bijval van de SGP. Dat vond ik een mooi signaal.

Bijzonder jammer vind ik het dat de SGP de partij is die het vaakst meestemt met twijfelachtige voorstellen van PVV en FVD op het terrein van immigratie en integratie en op het gebied van islam en moslims. Veel initiatieven van de PVV zijn totaal onrechtstatelijk en zorgen, zacht gezegd, niet voor harmonie in ons land.

Als je bezig bent islamitisch of boeddhistisch onderwijs nét niet onder de reikwijdte van artikel 23 te laten vallen, sla je, denk ik, als christelijke partij een verkeerde weg in en schiet je op den duur in je eigen knie.

Partijen kunnen en mogen natuurlijk pleiten voor streng toezicht op weekendscholen waar koranlessen worden gegeven. Ook ik ben voor goed toezicht. Aan kinderen mogen geen antirechtsstatelijke ideeën worden meegegeven. Ben ik het helemaal mee eens. Maar besef dan wel, zeg ik, dat je in dezen grondwettelijk gezien geen onderscheid kunt maken tussen religies. Streng toezicht moet dan ook voor zondagsscholen gelden. Scherp zijn op informeel islamitisch onderwijs? Okay, maar wees je ervan bewust dat jij in je christelijke zuil op den duur ook aan de beurt bent.

Het klopt dat wij ons in het verleden hebben uitgesproken voor een acceptatieplicht voor scholen. In mijn visie is dat niet strijdig met de vrijheid van onderwijs. Voor dat laatste staat DENK pal.

Om deze en andere redenen hoop ik dat wij de komende jaren op diverse punten onze samenwerking met de christelijke partijen kunnen bestendigen en verstevigen. Want echt, wij hebben meer met elkaar gemeen dan CDA, ChristenUnie en SGP op dit moment denken. Niet voor niets kwam in 2017, toen Gert-Jan Segers van de ChristenUnie de Stemwijzer invulde, bij hem DENK als tweede keus op zijn scherm te staan.”

serie Moslimpolitici

Dit is het vijfde en laatste deel in een serie over politici met een islamitische achtergrond.

Meer over
Moslimpolitici

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer