Klimaatgezant Kerry: VS trots en nederig terug aan klimaattafel
„We zijn trots om terug te zijn”, zei de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry maandag tijdens de door Nederland georganiseerde top over klimaatadaptatie. Hij benadrukte in zijn bijdrage dat het klimaat „een topprioriteit” is voor de nieuwe president Joe Biden. „Hij weet dat we ongekende maatregelen moeten nemen en weinig tijd hebben”, zei Kerry via een videoverbinding tegen premier Mark Rutte en andere wereldleiders die op afstand meeluisterden.
Kerry zei dat zijn land „nederigheid” past „na onze afwezigheid in de afgelopen jaren”. Bidens voorganger Donald Trump hechtte geen waarde aan klimaatbeleid. Hij trok de VS terug uit het klimaatakkoord van Parijs, waarin wereldleiders hebben beloofd de opwarming van de aarde beperkt te houden tot maximaal 2 graden en bij voorkeur 1,5 graden. Kerry wees erop dat wetenschappers zich steeds meer richten op 1,5 graden als kritieke grens.
Een van Joe Bidens eerste daden als president was het opnieuw ondertekenen van het akkoord van Parijs. Kerry zei dat zijn land „significante investeringen” wil doen en weer wil samenwerken met andere landen om klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen ervan te beperken.
De topconferentie draait om aanpassing aan een veranderend klimaat. Kerry noemde dat heel belangrijk. „Sommige gevolgen van klimaatverandering zijn al onontkoombaar”, zei hij. Volgens de kersverse klimaatgezant is het „absoluut een feit dat het goedkoper is om schade te voorkomen of minimaliseren dan schade te herstellen.”
Rutte reageerde verheugd. „Ik ben zo blij om John Kerry dit te horen zeggen. Het is fantastisch om de Verenigde Staten terug te hebben in het middelpunt van de strijd tegen klimaatverandering”, zei de premier.
Eurocommissaris Frans Timmermans trok op de top een parallel met de coronacrisis. „De armsten betalen altijd de hoogste prijs”, aldus de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Hij pleitte voor meer internationale solidariteit. „We moeten snel handelen en geen mensen achterlaten.” Volgens Timmermans „hoeven we niet te wanhopen”, maar is wel „een gevoel van urgentie nodig”.
Ook China benadrukte het belang van samenwerking. „We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we hebben een gedeelte toekomst”, zei vicepremier Han Zheng. In zijn land neemt de uitstoot van broeikasgassen nog jaren toe. China verwacht de piek in 2030. In 2060 wil het land klimaatneutraal zijn. De EU en de VS hopen dat doel in 2050 te bereiken.
VN-chef António Guterres riep de internationale gemeenschap op tot meer hulp aan ontwikkelingslanden, zodat ook zij zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Daar hebben ze volgens de VN nu al zo’n 70 miljard dollar per jaar voor nodig. Dat bedrag zal fors stijgen, terwijl de financiering nu al tekortschiet.