Geen grote verspreiding van Britse variant in Lansingerland
De Britse variant van het coronavirus is niet wijdverspreid in de gemeente Lansingerland. Dat concludeert de GGD Rotterdam-Rijnmond na een groot bevolkingsonderzoek onder tienduizenden inwoners van de gemeente. De uitbraak van de Britse variant lijkt zich beperkt te hebben tot één basisschool, RKBS Willibrord in Bergschenhoek.
De GGD begon vorige week met het onderzoek. Van de circa 63.000 inwoners van Lansingerland hebben ongeveer 45.000 zich laten testen. Van bijna 27.000 is de uitslag bekend. Dit bracht 242 coronagevallen aan het licht. Onder hen zijn ook mensen die nog geen klachten hadden.
Bij steekproeven tot nu toe had ongeveer 12 procent de Britse variant, maar dit kan veranderen, omdat het onderzoek nog niet helemaal klaar is. „Het vervolgonderzoek laat zien dat de situatie meevalt in Lansingerland en dat het aantal nieuwe besmettingen per dag afneemt”, concludeert de GGD.
De Britse mutatie is vooral gevonden bij leerkrachten en leerlingen van RKBS Willibrord en bij hun gezinsleden. Zeventig mensen daar hadden de variant. Bij aangrenzende scholen en kinderdagverblijven is ook getest, maar dat leverde slechts twee positieve tests op, en één van die twee had de Britse variant.
De uitbraak bij de Bergschenhoekse basisschool begon eind november en is inmiddels uitgedoofd. De bron van de uitbraak is niet duidelijk geworden. Volgens de GGD hield iedereen zich goed aan de coronaregels. De snelheid waarmee de Britse variant zich daar toch kon verspreiden, laat volgens de onderzoekers zien dat de mutatie inderdaad besmettelijker is dan ‘oude’ varianten van het coronavirus.
In de gemeente Lansingerland liggen Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Alle inwoners van twee jaar en ouder konden zich laten testen, ook als zij geen corona-achtige klachten hadden. Het was de eerste keer in Nederland dat er gericht extra werd getest in een gebied waar een grote uitbraak was. De inwoners konden naar de XL-teststraat bij het nabijgelegen vliegveld van Rotterdam en naar drie mobiele locaties in de gemeente.
De tests zijn nog niet helemaal afgerond, de laatste inwoners moeten nog getest worden en het Erasmus MC is nog bezig met het analyseren van de laatste monsters. Dat kan nog een paar weken duren.
De GGD Rotterdam-Rijnmond noemt de uitkomsten „goed nieuws voor Lansingerland”, maar zegt dat er geen conclusies uit kunnen worden getrokken voor de coronasituatie in de rest van het land. „Alle inwoners voelden al aan dat er iets aan de hand was op de school. We weten niet wat voor rol de testbereidheid en de naleving van maatregelen heeft gespeeld. Als iedereen alle maatregelen nauwkeurig opvolgt, zorgt dat sowieso voor minder verspreiding”, aldus een woordvoerster van de gezondheidsdienst.