Binnenland

Rechtbank verklaart loting wietproef geldig

De loting waarmee de overheid vorige maand tien aspirant-wiettelers heeft geselecteerd voor de wietproef is eerlijk verlopen. Dit oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam. Uitgelote wiettelers eisten in een kort geding dat de bestuursrechter de uitslag van de loting zou vernietigen. Dat wijst de rechter af.

ANP
21 January 2021 16:48Gewijzigd op 21 January 2021 17:07

Begin december werden uit zo’n veertig aanmeldingen tien telers gekozen die mogen meedoen aan de proef voor gereguleerde wietteelt. De advocaat van negen afgewezen partijen stelde in het kort geding dat er door de overheid fouten waren gemaakt in de selectieprocedure.

Aan de loting zouden aanvankelijk 39 partijen meedoen, daar kwamen er op het allerlaatste moment nog drie bij na uitspraken van voorzieningenrechters van de rechtbanken Midden-Nederland, Rotterdam en Utrecht. Dat verkleinde de kansen van de rest en maakte de loting onrechtmatig, betoogde de advocaat twee weken geleden op de zitting. De rechtbank in Amsterdam vindt echter dat de overheid verplicht was om uitvoering te geven aan de drie uitspraken. Daarmee hebben ze „niet de spelregels van het experiment wietteelt op onrechtmatige wijze gewijzigd”.

Loting is bovendien niet ongebruikelijk, stelt de rechtbank. Als de uitgelote wiettelers liever een andere selectie hadden gezien op basis van kwaliteit, zijn ze volgens de rechter erg laat. De regels zijn al in juli vorig jaar afgesproken met de Bond van Cannabis Detaillisten. „De wiettelers hadden dus veel eerder aan de bel kunnen trekken.”

Dan is er nog een probleem met gemeenten als Almere en Groningen die na de loting onverwacht hebben aangegeven dat ze maximaal één gereguleerde wietteler binnen hun gemeentegrenzen toestaan met het oog op de openbare orde. De ingelote wiettelers in die gemeenten krijgen nu alsnog de kans alternatieve locaties aan te dragen. De uitgelote wiettelers noemen daarom de wachtlijst waar zij op staan een wassen neus, maar de rechter „ziet niet dat de ministeries van Volksgezondheid en van Justitie in strijd hebben gehandeld met de wet- en regelgeving van het experiment wietteelt”.

Eind februari moet na een onderzoek duidelijk zijn of de tien aan het wietexperiment mogen meedoen. Daarna zijn nog wel zes maanden voorbereidingstijd nodig voor de telers aan de slag kunnen. Het experiment moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Nu is er nog een gedoogbeleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer