SGP: Stikstofwet nu niet meer behandelen
De Stikstofwet die in december door de Tweede Kamer is aangenomen, moet door de Eerste Kamer pas behandeld worden als er weer een missionair kabinet is.
Dat vindt SGP-senator Peter Schalk. „Nu het kabinet sinds vrijdag demissionair is en dus pas op de plaats moet maken, vindt de #SGP in de @EersteKamer dat in ieder geval de aanhangige grondwetsherzieningen en de Stikstofwet controversieel moeten worden verklaard”, twitterde hij woensdagavond.
De Eerste Kamer gaat vermoedelijk pas volgende week aan de slag met het opstellen van een lijst van controversiële wetsvoorstellen, dus wetten die vanwege hun gevoeligheid niet behandeld kunnen worden voor er weer een normaal, missionair kabinet is.
Met „de aanhangige grondwetsherzieningen” doelt Schalk ondermeer op het wetsvoorstel om de Eerste Kamer voortaan om de drie jaar voor de helft te kiezen.
De Stikstofwet, die regelt dat de totale uitstoot van stikstof flink omlaag moet, kent een roerige voorgeschiedenis. Hij is opgesteld na een uitspraak van de Raad van State die bepaalde dat, vanwege de te grote aanslag van stikstof op de natuur, bouwprojecten in het hele land, stilgelegd moesten worden.
Binnen de boerenachterban van de SGP zorgde de Stikstofwet voor onrust toen de Tweede Kamerfractie, samen met SP en 50PLUS, er een deal over sloot met de coalitie. Op de vraag of zijn pleidooi voor controversieel verklaren betekent dat de SGP terugkomt op haar steun voor de wet, zegt Schalk. „Dat is nu niet aan de orde. Het gaat ons om een verantwoord besluitvormingsproces.”
Agrarisch adviseur Steven van Westreenen, nummer 24 op de SGP-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, is blij met de oproep van Schalk. „Ik hoop dat CDA en VVD hetzelfde standpunt innemen. Deze wet heeft verregaande sociaal-economische gevolgen voor boerengezinnen. Het zou goed zijn als die nog eens onder de loep worden genomen.”