Hoogleraar: 5G gevaarlijker dan gedacht, stop tijdelijk met uitrol
Het telecommunicatienetwerk 5G is mogelijk toch gevaarlijker voor de gezondheid dan gedacht. John Frank, hoogleraar en arts-epidemioloog van de University of Edinburgh, bepleit daarom de uitrol van 5G uit te stellen.
Dat bepleitte hij woensdag in het vaktijdschrift Journal of Epidemiology & Community Health.
5G gebruikt energierijkere radiogolven dan 4G. Steeds meer laboratoriumonderzoeken leveren bewijs dat de 5G-frequenties reproductieve, foetale, oncologische, neuropsychiatrische, huid-, oog- en immunologische effecten kunnen hebben op mensen.
Door de grotere zenderdichtheid voor 5G zullen bovendien meer mensen worden blootgesteld aan elektromagnetische velden. Bestaande 4G-systemen kunnen tot 4000 apparaten per vierkante kilometer bedienen; 5G-systemen tot een miljoen apparaten. De blootstelling kan daardoor soms met een factor 10.000 omhoog gaan. Voor de huidige uitrol van 5G wil de hoogleraar een beroep doen op het voorzorgsprincipe. Hij vindt dat reden genoeg „om een moratorium op 5G” in te stellen, tot er meer bekend is over de effecten van de 5G-straling.
Frank benadrukt dat er „absoluut geen enkel bewijs is” dat 5G op enige manier te maken zou hebben met de verspreiding van Covid-19, zoals sommige complottheorieën suggereren. „Geen enkele respectabele wetenschapper of wetenschappelijke publicatie heeft zulke complottheorieën ondersteund. De theorie dat 5G en aanverwante straling hebben bijgedragen aan de huidige pandemie is ongegrond.”