Politiek

Kabinet praat deze week verder over invoering avondklok

Het kabinet praat deze week verder over de invoering van een avondklok. Dat melden ingewijden na het overleg zondag in het Catshuis. Daar sprak een flink deel van het demissionaire kabinet met deskundigen.

ANP
18 January 2021 00:35

Het was een „goed overleg” in de officiële ambtswoning van de premier is te horen, maar het is nog niet helemaal rond. Er zal de komende dagen verder over worden gesproken, onder meer met de vier coalitiepartijen.

De avondklok ligt zeer gevoelig. Maar door onder meer de voortdurend hoge besmettingsaantallen en de komst van de Britse variant lijkt er wat meer begrip voor de mogelijke invoering te ontstaan.

Nu het kabinet demissionair is, handelt het alleen de lopende zaken af. Voor het coronabeleid zal het overeenstemming moeten vinden met de Tweede Kamer. Die heeft tot dusver de coronamaatregelen steeds ruim gesteund.

De Kamer sprak zich eerder uit tegen een avondklok. Ook in de coalitiepartijen ligt het moeilijk. Vooral D66 keerde zich tegen invoering van wat premier Mark Rutte een „zeer ingrijpende maatregel” noemde. Rutte vroeg de Kamer vorige week nog de avondklok niet bij voorbaat uit te sluiten.

De Veiligheidsregio’s komen maandag weer bijeen om te praten met het kabinet. De burgemeesters hebben eerder aangegeven dat de avondklok moeilijk handhaafbaar is. Ook de politiebonden hebben zich in soortgelijke woorden uitgelaten.

Het kabinet had het OMT gevraagd te onderzoeken hoe effectief een avondklok is. Die moet naar verluidt gaan gelden tussen 20.00 en 04.00 uur. Eerder hebben OMT-leden zich positief uitgelaten over de invoering ervan.

Maar er wordt ook nog naar andere maatregelen gekeken. Daarbij zou bijvoorbeeld gedacht kunnen worden aan het advies om nog minder gasten thuis te ontvangen of de maximumgrootte van groepen buiten verder terug brengen. Als er nieuwe maatregelen komen, volgt deze week nog een persconferentie.

In het Catshuis is verder gesproken over de steunpakketten voor het bedrijfsleven en de vervroegde opening van de basisscholen en kinderopvang. Dat laatste gaat na advies van het OMT niet door. Ze blijven dicht tot 8 februari, meldde minister Arie Slob (Onderwijs).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer