Politiek

SGP wil 500 extra agenten

De SGP wil in de komende kabinetsperiode tenminste 500 extra politieagenten inzetten voor onder meer surveillance op internet.

Redactie politiek
16 January 2021 15:08
Online SGP-congres. beeld Cees van der Wal
Online SGP-congres. beeld Cees van der Wal

Dat sprak het SGP-verkiezingscongres zaterdag uit door een amendement te aanvaarden van de afdeling Rotterdam. Aanvankelijk wees het hoofdbestuur het wijzigingsvoorstel af, maar in de discussie nam de partijleiding het voorstel toch over. De leden die het congres digitaal bijwoonden, volgden het hoofdbestuur en aanvaardden het amendement.

In het amendement staat ook dat boa’s vaker ingezet moeten worden bij het verlenen van noodhulp en praktische assistentie. Dan kunnen agenten zich meer richten op hun hoofdtaak, namelijk het zorgen voor veiligheid.

Het partijcongres volgde bij alle stemmingen het hoofdbestuur. Geen enkele keer stemden de afgevaardigden anders dan de partijleiding wenste. De SGP-jongeren en vooral de afdeling Zeist dienden voorstellen in om het programma groener te maken. Het merendeel van de plannen wees het hoofdbestuur af en de afgevaardigden volgden de leiding.

In de schriftelijke voorbereidingsronde willigde het hoofdbestuur wél een aantal wensen van de afdelingen in, bijvoorbeeld over een tolvrije Westerscheldetunnel, geen ontpolderingen in Zeeland en extra aandacht voor nationale symbolen. Bij de stemming volgden de leden het advies van de partijleiding en stemden voor deze amendementen.

PartijCongresSGP-ceesvdwal_65.jpg
beeld Cees van der Wal

Aan het slot van het congres stelde lijsttrekker Van der Staaij dat het aftreden van het kabinet niet al te grote gevolgen heeft voor de samenleving. “Wat echt moet gebeuren, dat gebeurt”, stelde de SGP-voorman. Hij doelde daarmee vooral op de bestrijding van de coronacrisis.

Van de Staaij is blij dat niet alle bewindslieden per direct zijn vertrokken en het voorbeeld van minister Wiebes van Economische Zaken volgden. Wiebes besloot vrijdag onmiddellijk terug te treden en geen deel uit te maken van het demissionaire kabinet. Als staatssecretaris van Financiën was hij in het vorige kabinet verantwoordelijk voor de aansturing van de Belastingdienst, die, zoals bekend, onder vuur ligt omdat duizenden ouders ten onrechte werden verdacht van fraude met hun kindertoeslag.

Voor de campagne heeft het aftreden van het kabinet geen gevolgen, aldus Van der Staaij. De verkiezingen stonden al gepland en de campagnes starten langzaam maar zeker op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer