DNB: val van het kabinet niet funest voor woningmarkt
De val van het kabinet is niet funest voor de woningmarkt zoals makelaarsorganisatie NVM eerder deze week beweerde. Dat vindt directielid Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens hem is de woningmarkt een van de grote dossiers waar de overheid mee aan de slag moet, maar dan wel in een volgend kabinet.
„Dit dossier is zo groot. En er zijn in maart toch weer verkiezingen. Voor die tijd had de overheid dat echt niet opgelost. Dit los je zelfs binnen één hele kabinetsperiode niet op”, aldus Sleijpen, die in het woningmarktdossier niet alleen pleit voor het aanjagen van de nieuwbouw maar ook voor fiscale veranderingen.
Makelaarsvoorman Onno Hoes van de NVM vreesde eerder dat het straks te lang gaat duren voor de overheid besluiten zou kunnen nemen voor de woningmarkt. Een demissionair kabinet heeft minder bevoegdheden dan een normale regering.
Sleijpen mengde zich vrijdag weer in de discussie over de woningmarkt vanwege een recent advies van de centrale bank om huiseigenaren net zo veel belasting te laten betalen over hun eigen huis als ze betalen over hun spaargeld. De raadgeving zorgde voor een storm aan kritiek van boze woningbezitters die niet extra belast willen worden.
Volgens de DNB-directeur moeten mensen niet schrikken van het idee. Als een volgend kabinet ervoor kiest om dit in gang te zetten, dan zouden de fiscale veranderingen over vele jaren uitgesmeerd moeten worden. „Zoiets doe je niet in één keer, want dat zou heel pijnlijk zijn voor mensen. En de extra belastingopbrengsten die dit oplevert, zouden ook weer kunnen worden gebruikt om andere belastingen te verlagen.”
DNB denkt dat er aan het voorstel veel voordelen zitten. Als het kopen van een huis niet meer fiscaal gestimuleerd wordt, komt dit de huurmarkt ten goede. En dat zorgt waarschijnlijk weer voor een betere doorstroming, waardoor starters die zoeken naar een huis over de gehele linie meer kansen krijgen. Onderzoek van DNB wijst ook uit dat het simpelweg bijbouwen van woningen de huizenprijzen niet zo fors beïnvloedt. Dan is het effectiever om de belastingvoordelen voor kopen stapsgewijs te verlagen.
Critici van het DNB-plan stelden afgelopen dagen dat het veel slimmer zou zijn om de torenhoge huren in de vrije sector meer aan banden te leggen. Dan zouden huurders erop vooruit gaan en zouden huiseigenaren niet extra belasting hoeven te betalen. Maar Sleijpen ziet dit alternatief niet zitten omdat zo’n drastische ingreep in de huurmarkt weer andere onbedoelde bijeffecten kan hebben. Het zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat vastgoedpartijen komende jaren minder huurwoningen gaan bijbouwen, terwijl er nu juist zo’n behoefte is aan extra huisvesting.