Jong gezin: Dijkhuisje wordt beetje krap
Harald Heutink (26) uit Genemuiden ervaart de krapte op de woningmarkt aan den lijve. „We hebben een dijkhuisje met twee slaapkamers. Volgende maand wordt onze tweede geboren. En dat wordt een beetje krap in onze woning.”
Het vinden van een grotere woning valt niet mee, ervaart Heutink. „Vergeleken met de rest van het land vallen in Genemuiden de prijzen nog niet tegen. Maar er staan niet veel huizen te koop. En er zijn al helemaal niet veel huizen die binnen ons budget vallen. Ze zijn naar mijn mening behoorlijk fors geprijsd.”
De Genemuidenaar houdt de woningmarkt goed in de gaten. „Gisteren keek ik nog even op Funda. Een huis dat vier jaar geleden voor nog geen 220.000 euro weg ging, moet nu 275.000 opbrengen. Zo hard zijn de prijzen gestegen in vier jaar tijd.”
Als een huis financieel wel past, organiseert de makelaar vaak een kijkdag. „Daar komen soms wel tien tot vijftien stellen op af. Dan mogen we om de beurt het huis bezichtigen en een bod uitbrengen. Op veel woningen wordt ver boven de vraagprijs geboden. Sommige gaan voor 20.000 tot 30.000 euro boven de vraagprijs weg. Onze eigen woning is ook in waarde gestegen, maar we moeten zelf ook iets anders. Het is een gekkenhuis.”
Het feit dat Heutink eenverdiener is, maakt de zoektocht nog lastiger. „Dat is een bewuste keuze geweest. Toen mijn vrouw Esther in verwachting was van onze dochter Mirthe is ze gestopt met werken. We moeten dus een hypotheek financieren op basis van één loon. ”
Een tweeverdiener heeft meer financiële ruimte, weet de jonge vader. Overbieden kan hij beperkt; hij moet dat extra bedrag uit eigen middelen betalen. „Banken financieren alleen de vraagprijs. Ze zijn wel bereid om ook dat extra bedrag ter beschikking te stellen wanneer het huis –als onderdeel van de financiering– hoger wordt getaxeerd dan de vraagprijs.”
In Genemuiden lijkt de nieuwbouw dit jaar weer wat op gang te komen. Dat kan nog wel eens nieuwe mogelijkheden opleveren, beaamt de Genemuidenaar. „Niet dat wij uit zijn op een nieuwbouwhuis, maar er zouden in het dorp nog weleens huizen te koop kunnen komen.” Veel gang zit er echter nog niet in. „Afgelopen tijd verliep het stroef, maar dat lijkt nu beter te gaan. Als het goed is, gaan ze dit jaar bouwen.”
Wat kunt u nog aanpassen aan uw eigen woning?
„Verbouwen is hier uitgesloten. We hebben overwogen in het onderhuis van onze dijkwoning een slaapkamer te realiseren, maar dat is niet praktisch.”
Welke opties hebt u nog, terwijl de tweede op komst is?
„Als we op korte termijn iets anders vinden, zou dat heel mooi zijn. Maar als we hier nog een jaar moeten wonen, is dat ook geen probleem. Het zal behelpen zijn en het wordt echt krapper. Maar we mogen niet klagen. Er zijn stellen die willen trouwen en die helemaal niet aan een huis kunnen komen. Wij hebben nog een leuk huisje. Komt tijd, komt raad.”