Binnenland

Puzzelen met 5300 hectare grond in Staphorst ten einde

De gemeente Staphorst stevent af op een mijlpaal. De grootste landinrichting van Nederland wordt deze maand formeel afgerond. Op 28 januari zetten de voorzitter en secretaris van de uitvoeringscommissie in het provinciehuis hun handtekening.

Eelco Kuiken
12 January 2021 10:41
Klaas Slager.  beeld Eelco Kuiken
Klaas Slager.  beeld Eelco Kuiken

Aanvankelijk zou alles in 2016 klaar moeten zijn, maar de complexiteit van het proces, de rechtszaken die boeren startten, de stikstofproblematiek en ook nog eens corona zorgden voor flinke vertraging.

Staphorst zit vanaf 2013 in een ruilverkaveling. In een gebied van 5300 hectare ruilen 2300 eigenaren, waarvan rond de 250 boeren, onderling 2000 hectare grond. Hoofddoel is verbetering van de structuur van de landbouw in een gebied met enorm versnipperde kavels.

Mijlpaal

Het zetten van de handtekeningen door de voorzitter, oud-burgemeester van Staphorst, Joop Alssema en zijn secretaris Paul Niens is een belangrijke formele stap. Vanaf 1 januari mogen eigenaren al gebruik maken van hun nieuwe land. „Dit is echt een mijlpaal voor de verkaveling”, zegt vicevoorzitter van de uitvoeringscommissie, Klaas Slager, zelf agrariër en ook zelf deelnemer.

Slager, oud-fractievoorzitter van de SGP, kijkt terug op een boeiende, maar ook zware tijd. De ruilverkaveling ligt uiterst gevoelig in de gemeenschap. Gronden zijn vaak al generaties in het bezit van families. Het is een verplichte kavelruil. Daardoor stapte een aantal eigenaren naar de rechter, omdat ze het niet eens waren met de ruil. Een vrijwillige verkaveling, eerder geprobeerd, werkte niet. Toch zei in 2007 75 procent van de eigenaren in een enquête voor een verplichte kavelruil te zijn.

Uitgeprocedeerd

Alle beroepsprocedures bij de rechter zijn afgerond. Gronden zijn overgegaan in andere handen. Klaas Slager: „Het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen, al proberen we dat wel. Eigenaren belden mij wel eens op om lelijke dingen te zeggen en dan druk ik mij voorzichtig uit. Toch durf ik te stellen dat het doel, het verbeteren van de landbouw, gehaald is.”

Niet alles is klaar. Hierna volgt de zogeheten procedure omtrent de Lijst der Geldelijke Regelingen. Dat houdt in dat grondeigenaren moeten betalen als ze erop vooruitgaan of geld krijgen als dat niet zo is. Ook hiertegen is beroep mogelijk bij de rechter.

Ook kunnen eigenaren op eigen initiatief nog ruilen. Dat gaat buiten de officiële verkaveling om, maar wordt wel gesteund door de provincie. „Als ik bij kan dragen de laatste knelpunten op te lossen, zal ik dat zeker doen”, zegt Slager.

Grote gezinnen

Boerengezinnen in Staphorst waren vroeger groot. Elk kind kreeg bij de erfenis een gelijkwaardig deel van het bezit. Daar kwamen later gronden van de aangetrouwde familie nog bij. Het gevolg is dat na decennia overerving het boerenbezit totaal is versnipperd. De ruilverkaveling van een 5200 hectare groot gebied moet 300 agrariërs toekomst geven.

Rouveen

Het is niet de eerste keer dat er een grote ruilverkaveling in de gemeente Staphorst plaatsheeft. In de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw gebeurde hetzelfde. In 1952 was de hele gemeente herverkaveld. In mei 2010 eindigde na 25 jaar de ruilverkaveling in Rouveen, 6000 hectare groot. Nu is ook Staphorst met 5300 hectare zo goed als klaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer