Binnenland

Gezondheidsschade vuurwerkramp blijft

Een groot deel van de direct getroffenen door de Enschedese vuurwerkramp in 2000, ondervindt tot op de dag van vandaag daarvan nog schade. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd rapport over de gezondheidssituatie van Enschedeërs die slachtoffer werden van de ramp.

Van onze verslaggever
29 October 2004 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:49

Het onderzoek werd verricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, om de gevolgen in kaart te brengen van de vuurwerkramp.

Behalve direct getroffenen geven ook allochtone inwoners van Enschede aan meer dan gemiddelde gezondheidsschade te hebben opgelopen. Sommigen van hen hebben twee keer zo vaak als anderen last van angst- en depressiegevoelens.

De opgelopen schade lijkt blijvend, zo vrezen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Instituut voor Psychotrauma. „Wel kan professionele hulp de klachten doen verminderen”, aldus onderzoeker dr. L. G. Grievink van het RIVM.

De onderzoekers ondervroegen in totaal 1200 mensen. Daarvan bleken er 161 te kampen met posttraumatische stressstoornis, 325 mensen hadden last van depressies en 271 zijn overmatig angstig. „Ze kunnen bij het minste of geringste geluid verstijven van schrik”, aldus Grievink. De afgelopen jaren deed zo’n 80 procent van deze groep een beroep op hulpverleners.

Het nu verrichte onderzoek is het derde en laatste op rij. Het eerste had plaats drie weken na de ramp. Slachtoffers konden toen op de vliegbasis Twenthe bloed- en urinemonsters laten nemen en een vragenlijst invullen. Anderhalf jaar na de ramp vond een grootschalig onderzoek plaats, dat nu is gevolgd door een vervolgonderzoek.

Om vergelijkingsmateriaal te hebben, bekeken de onderzoekers de gegevens van een onderzoek bij inwoners van Tilburg. Daaruit blijkt dat de autochtone getroffenen van de vuurwerkramp soms twee keer zo vaak als anderen kampen met slaapproblemen, lichamelijke klachten, zware vermoeidheid, angstgevoelens en depressieve neigingen. Bij allochtonen uit Enschede komen ook twee keer zo vaak klachten voor dan bij een vergelijkbare groep allochtonen uit Tilburg.

De klachten bij reddingswerkers, zoals medewerkers van brandweer-, politie- en ambulancediensten, lijken mee te vallen. Zij hebben niet meer gezondheidsklachten dan gemiddeld onder de Nederlandse bevolking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer