België zet meer vaart achter inentingscampagne
De inenting van Belgen tegen het coronavirus moet worden versneld, erkent de Belgische regering. Het vaccinatieplan wordt aangepast. Personeel van bijvoorbeeld oudereninstellingen wordt eerder ingeënt.
België begint woensdag officieel met de vaccinatiecampagne, al is de eerste prik al in de kerstvakantie gezet en is Brussel dinsdag vast van start gegaan. Er klinkt steeds meer kritiek op het trage verloop. België behoort tot de Europese achterhoede, al moet buurland Nederland zelfs nog helemaal beginnen.
De vaccins van BioNTech en Pfizer die inmiddels aan België zijn geleverd „moeten zo snel mogelijk allemaal gebruikt worden”, zei zorgminister Frank Vandenbroucke dinsdag in het parlement. Hij wil voorkomen dat er vaccins „ergens in een diepvries blijven liggen”.
De werkgroep die de vaccinatiecampagne aanstuurt gaat nu een nieuw plan van aanpak uitwerken. Dat moet vanaf volgende week worden uitgevoerd.
Dan krijgen ook de eerste werknemers van oudereninstellingen een prik, en niet pas zodra alle bewoners eind januari zijn ingeënt, schrijft Het Laatste Nieuws. Fabrikant Pfizer heeft verzekerd dat België op gestage leveringen kan rekenen, zegt de Vlaamse regering tegen de krant. Daardoor is het niet langer nodig een voorraad achter de hand te houden voor de noodzakelijke tweede vaccindosis voor rusthuisbewoners.
De vaccinatiecampagne is „om goede redenen” voorzichtig van start gegaan, zei Vandenbroucke dinsdag. „Maar nu moeten we maximaal vooruit gaan.”