EU en China tekenen overeenkomst over investeringen
De Europese Unie en China hebben na zeven jaar onderhandelen een principeovereenkomst getekend over investeringen. Daardoor krijgen Europese bedrijven makkelijker toegang tot de Chinese markt en moet er een meer gelijk speelveld komen.
Naar verwachting zal het nog zeker een jaar duren voordat de overeenkomst van kracht wordt. Europese bedrijven krijgen meer toegang tot sectoren zoals elektrische auto’s, private zorg, vastgoed, telecomdiensten en andere bedrijfstakken in China. Bepaalde eisen van Peking waarbij Europese bedrijven een samenwerkingsverband moeten aangaan met Chinese ondernemingen om toegang tot het land te krijgen worden opgeheven.
China schrapt ook de verplichte overdracht van technologische kennis door buitenlandse ondernemingen aan Chinese partijen en heeft toegezegd meer transparant te zijn over staatssubsidies aan het bedrijfsleven. Ook zijn afspraken gemaakt over klimaatverandering en rechten van werknemers.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei dat de unie openstaat voor gelijkwaardige handel met China. Het Europees Parlement moet nog wel instemmen. Sommige Europarlementariërs hebben bezwaren geuit tegen de overeenkomst vanwege zorgen over mensenrechtenschendingen in China.
Voor Peking betekent de overeenkomst dat er meer Europese erkenning komt voor China als „gewone handelspartner”. Ook kunnen risico’s rond strengere regels voor Chinese investeringen in de EU verminderen door de deal.
President Xi Jinping verklaarde dat de deal voordelig uitpakt voor zowel Chinese als Europese bedrijven. Daarnaast onderstreept de overeenkomst de Chinese wens om de eigen economie verder te openen voor buitenlandse investeerders en zal die helpen om de wereldeconomie te laten herstellen van de coronacrisis, aldus Xi.
Met het akkoord komt er ook een meer gelijk speelveld tussen Europese en Amerikaanse bedrijven als het gaat om China. De Verenigde Staten sloten begin dit jaar een voorlopig handelsakkoord met China, waarbij ook afspraken werden gemaakt rond meer toegang en technologische kennis. President Donald Trump heeft China beschuldigd van oneerlijke handelspraktijken die nadelig zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven.
China is een buitengewoon belangrijke handelspartner van de EU. Vorig jaar werd door de EU-landen voor een bedrag van 362 miljard euro aan producten geïmporteerd uit China. De waarde van de export van de EU naar China lag op 198 miljard euro.