SP en Stadspartij eisen vertrek havenwethouder
De SP en Stadspartij in Rotterdam hebben donderdag tijdens de raadsvergadering het vertrek geëist van havenwethouder Van Sluis (Leefbaar Rotterdam). De raad boog zich over de gevolgen van de voor 183 miljoen euro afgegeven bankgaranties door de directeur van het havenbedrijf.
„De wethouder heeft in mei al vitale informatie voor de Rotterdammers en de gemeenteraad achtergehouden. De Rotterdamse burger is nu al miljoenen kwijt en gaat misschien nog een dikke 100 miljoen verliezen", stellen ze.
Het verzoek om op te stappen van de SP en Stadspartij was geen officiële motie van wantrouwen tegen de wethouder, maar een motie waarmee de twee eenmansfracties aangaven dat volgens hen de houdbaarheidsdatum van Van Sluis is verstreken.
De PvdA oordeelde dat de wethouders Van Sluis (Haven) en Janssens (Middelen)hun werk niet goed hebben gedaan. De raad is volgens de partij op zijn minst onvolledig en onjuist ingelicht over de door directeur Scholten van het havenbedrijf getekende bankgaranties. Het college wist ook met wie men zaken deed, verwees de PvdA naar eerdere strubbelingen met zakenman Van den Nieuwenhuyzen. „De vinger is onvoldoende aan de pols gehouden. Ze hebben hun werk niet goed gedaan."
„We onderkennen dat de schok bij Van Sluis even groot was als bij ons. Het is hard en pijnlijk als het vertrouwen zo is geschonden. Maar de verantwoordelijkheid voor dit schandaal ligt bij het college en zeker bij de wethouder. Zij zijn verantwoordelijk voor het handelen van ambtenaren", aldus PvdA–raadslid E. Kuijper. Ze kondigde aan in haar tweede termijn terug te zullen komen op de vertrouwenskwestie, maar diende, ondanks aandringen van het CDA, geen motie van wantrouwen in.
„Je moet eerlijk zijn en niet doen of het nog uitmaakt wat er vandaag wordt gezegd", aldus CDA–er F.J. van der Heijden.
PvdA, GroenLinks, D66, Stadspartij en SP willen bovendien meer onderzoek, omdat ondanks de rapportages van de commissie–Lemstra, Rekenkamer Rotterdam en PricewaterhouseCoopers veel raadsvragen nog niet zijn beantwoord. De PvdA stelde voor een gemeentelijke enquete te houden.
„Professor Lemstra en de Rekenkamer Rotterdam deden slechts een quickscan. Er is nog veel meer waarvan ik wil weten hoe het nou precies zat. Dit moet tot de bodem worden uitgezocht", aldus T. Cornelissen (SP).
„Er zijn ook veel nieuwe vragen opgeroepen. Bijvoorbeeld hoeveel sigaren uit eigen doos we hebben gekocht, in welke zakken de geldstromen terecht zijn gekomen en waarom Scholten zich verbond aan Van den Nieuwenhuyzen", aldus de PvdA.
De coalitiepartijen VVD, Leefbaar Rotterdam en CDA hebben geen behoefte aan nog meer onderzoek. Ze vinden het hoog tijd dat Van Sluis weer gewoon aan het werk gaat. „Na drie onderzoeken weten we genoeg", aldus R. Sörensen, voorman van Leefbaar Rotterdam.