Voorzichtigheid op Wall Street door zorgen rond corona
De aandelenbeurzen in New York zijn maandag overwegend in het rood de handel uitgegaan. Net als in Europa reageerden beleggers op Wall Street met nervositeit op de nieuwe en zeer besmettelijke variant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. Een doorbraak in de onderhandelingen over een omvangrijk nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie bood enige compensatie voor het negatieve sentiment.
De Dow-Jonesindex eindigde nog licht in de plus op 30.216,45 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent tot 3694,92 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 12.690,26 punten.
In Washington hebben de leiders van de Republikeinen en de Democraten in het Congres een deal bereikt over een coronasteunpakket van zo’n 900 miljard dollar. Waarschijnlijk zal het Huis van Afgevaardigden maandag over het steunpakket stemmen, gevolgd door de Senaat. Ook president Donald Trump zal volgens een woordvoerder van het Witte Huis het akkoord ondertekenen.
Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties stonden net als in Europa onder druk, door de nieuwe reisbeperkingen rond het Verenigd Koninkrijk. Delta Air Lines en United Airlines zakten tot 2,5 procent. Cruisebedrijven Carnival en Royal Caribbean Cruises leverden tot 1,9 procent aan waarde in.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft positief geoordeeld over het coronavaccin dat BioNTech en Pfizer samen hebben ontwikkeld. De Europese Commissie laat het vaccin nu toe om in de Europese Unie gebruikt te worden. Pfizer verloor 0,8 procent en BioNTech, dat ook een notering heeft in New York, steeg 2,1 procent.
Het aandeel Nike won 4,9 procent. De producent van sportartikelen kwam vrijdag nabeurs met beter dan verwachte kwartaalcijfers, geholpen door sterke online verkopen.
Tesla stond ook in de belangstelling, met een min van 6,5 procent. De maker van elektrische auto’s is sinds maandag onderdeel van de S&P 500. Vrijdag steeg Tesla nog 6 procent omdat beheerders van fondsen die de beursgraadmeter volgen, aandelen Tesla moesten kopen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Verder zou Apple (plus 1,2 procent) in 2024 een eigen elektrische auto willen gaan bouwen.
De euro was 1,2230 dollar waard, tegen 1,2222 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 3 procent minder op 47,77 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper op 50,75 dollar per vat.