Pesters niet populair op school
Notoire pesters zijn beslist niet geliefd bij hun klasgenoten. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Academisch Ziekenhuis Groningen naar probleemgedrag bij jongeren, dat woensdag werd gepresenteerd.
De onderzoeksresultaten contrasteren met eerdere studies, die pestkoppen juist populair noemen.
Volgens de onderzoekers worden pestkoppen door hun klasgenoten betiteld als opvallend. Omdat pestende kinderen opvallen, werden zij echter vaak ten onrechte als populair betiteld, menen de onderzoekers. De manier waarop je kinderen vraagt wie populair is, blijkt essentieel voor het onderzoeksresultaat, legt socioloog R. Veenstra uit.
Vroeger werden vragen zo gesteld, dat kinderen de term populair toekenden aan mensen die opvallen en dat zijn vaak juist de pestkoppen. De slachtoffers van pesterijen binnen een klas zijn bovendien niet het slechtst af. De zwaarst getroffenen zijn juist de kinderen die gepest worden en zelf pesten. Zij worden verworpen door de groep, zijn vaak het pispaaltje en ze reageren zich voortdurend af op andere klasgenoten. Daar maken ze zich niet geliefd mee.
Het Groningse onderzoek TRacking Adolescents’ Individual Lives Survey (Trails) volgt de levensloop van ruim 2800 jongeren uit Noord-Nederland. Ze worden gevolgd vanaf groep 7 van de basisschool tot ze 24 jaar oud zijn.
Het onderzoek moet uitwijzen waarom sommige kinderen zonder problemen de puberteit doorkomen, terwijl anderen juist probleemgedrag of psychische klachten ontwikkelen. Trails kijkt daarbij niet alleen naar het individu, maar onderzoekt ook relaties tussen kinderen in de klas.