Nieuwe video Britse hulpverleenster Irak
De Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft woensdag nieuwe opnamen van de in Irak ontvoerde Britse directeur van de hulporganisatie CARE International, Margaret Hassan, uitgezonden. Hassan roept Groot-Brittannië op de video opnieuw op zijn troepen terug te trekken uit Irak en vraagt om de vrijlating van alle gedetineerde vrouwen in het land.
De bang en verward ogende Hassan vroeg ook haar eigen hulporganisatie alle kantoren in Irak te sluiten. CARE International schortte meteen na de ontvoering van haar directeur op 19 oktober alle werkzaamheden in Irak op.
Net als op de vorige video-opname, die vrijdag door Al-Jazeera werden uitgezonden, keek Hassan recht in de camera terwijl ze sprak. Ze verzocht de Britse regering geen troepen te verplaatsen naar de omgeving van Bagdad. Zo’n 800 Britse soldaten worden sinds woensdag verplaatst naar Bagdad om Amerikaanse troepen vrij te maken voor een aanval op Fallujah en andere opstandige steden in de regio.
Hassan, die naast een Brits ook een Iers en een Iraaks paspoort heeft, werd vorige week ontvoerd toen zij op weg naar haar werk was. Het is volledig onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de ontvoering. Op de opnamen van Hassan zijn naast haar geen andere mensen te zien, zoals bij andere opnamen van gijzelaars in Irak vaak wel het geval was.
De vader van een Japanner die in Irak is gegijzeld, is woensdag op Al-Jazeera verschenen om de ontvoerders op te roepen de man vrij te laten. De man zei dat zijn zoon, de 24-jarige Shosei Koda, meeleefde met het Iraakse volk en daarom naar Irak is gegaan.
Koda zelf verscheen geboeid op tv. De groepering van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi dreigt hem te doden als Japan zich niet onmiddellijk terugtrekt uit Irak. De Japanse premier Koizumi heeft al gezegd dat daarvan geen sprake zal zijn.
De Franse regering vertrouwt erop dat de twee Franse journalisten die in Irak zijn ontvoerd, nog leven en heeft onderhandelaars in het veld die proberen te twee, Christian Chesnot en George Malbrunot, vrij te krijgen. Dat heeft minister van Cultuur en Communicatie, Renaud Donnedieu de Vabres, woensdag gezegd.
De minister sprak met journalisten na crisisberaad dat een wekelijks terugkerende routine is geworden sinds de journalisten op 21 augustus werden ontvoerd.
De Iraakse minister van Defensie, Hazem Shaalan, heeft bij het opsporen van de terroristenleider Al-Zarqawi moeite met de nadruk die ligt op de mensenrechten. Als Saddam Hussein nog de baas zou zijn, was hij al lang gearresteerd. Dat zei Shaalan woensdag in een interview met de krant Asharq al-Awsat.
Het arresteren van Al-Zarqawi, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor een reeks ontvoeringen en aanslagen, is volgens Shaalan helemaal niet moeilijk. „Maar hij maakt gebruik van de democratische atmosfeer in het land. Hij en zijn aanhangers verstoppen zich achter vrouwen en kinderen en gebruiken ze als menselijk schild. Als we nog onder Saddam Hussein hadden geleefd, hadden we hem binnen twee dagen kunnen arresteren”, zei hij.