Economie

Visser krijgt tijdelijk vangstquotum

De lidstaten van de Europese Unie hebben donderdag een akkoord bereikt over tijdelijke visvangstmogelijkheden voor het eerste kwartaal van 2021. Nederlandse vissers kunnen –los van de ontwikkelingen rond de nog lopende brexit-onderhandelingen– in januari, februari en maart 25 procent van hun quota uit 2020 opvissen. Dat heeft minister Carola Schouten (LNV) donderdag bekendgemaakt.

Redactie economie
17 December 2020 10:39
beeld ANP, Niels Wenstedt
beeld ANP, Niels Wenstedt

De Europese visserijministers en de Europese Commissie vinden dat vissers perspectief moet worden geboden. De komende weken wordt met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen besproken of Europese vissers ook in hun wateren hun quota kunnen opvissen.

Minister Schouten is tevreden dat de EU „voor een beetje zekerheid in onzekere tijden voor de vissers” zorgt. „Het is wel van groot belang dat er snel duidelijkheid komt over een akkoord met het Verenigd Koninkrijk. Als dat helder is, kan de Europese Commissie ook handelen en waar nodig maatregelen nemen om de vissers te steunen en helpen.”

Van enkele pelagische bestanden (vissen die in diep water in scholen zwemmen) geldt een hoger percentage, omdat die vooral in de eerste maanden van het jaar worden gevangen. Het gaat onder meer om blauwe wijting, makreel en horsmakreel. Daarvan mogen Europese vissers de komende drie maanden tussen de 40 en 65 procent van het quotum uit 2020 vangen.

Nederlandse vissers mogen in het eerste kwartaal van 2021 op alle soorten vissen waar normaal ook op gevist mag worden. Belangrijke vissoorten voor Nederland zijn onder meer tong, schol en haring. Wel is het nog onduidelijk waar ze mogen vissen: alleen in EU-wateren en internationale wateren, of ook in de Noorse of Britse wateren. Hierover worden nog afspraken gemaakt.

Het verzoek van onder meer Nederland om niet opgeviste quota uit 2020 door te schuiven naar volgend jaar wordt voorgelegd aan de onafhankelijke internationale onderzoeksorganisatie ICES. Vissers hebben minder vis gevangen dan normaal, omdat de vraag van de Europese horeca een deel van het jaar is weggevallen vanwege de coronamaatregelen. Normaliter blijft dit doorschuiven beperkt tot 10 procent van de jaarlijkse vangstrechten, Nederlandse vissers hebben gevraagd dat te verhogen naar 25 procent.

De organisatie van kottervissers VisNed is blij met de zekerheid die er voor de eerstkomende maanden is gekomen. Maar een visserijdeal met het Verenigd Koninkrijk is er nog steeds niet. „Onze grootste zorg is dat er een voor onze vissers werkbare oplossing voor brexit komt”, zegt directeur Pim Visser.

Meer over
Brexit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer