Economie

Massale staking in metaal ondanks overleg

De vakbonden blijven het kabinet onder druk zetten voor behoud van het prepensioen en een betere WAO. De hervatting van het overleg tussen het kabinet en de bonden is geen reden om het protest af te zwakken. Integendeel, woensdag werd er in de metaalindustrie gestaakt. Nieuwe acties zullen volgen.

ANP
27 October 2004 20:18Gewijzigd op 14 November 2020 01:48

De vakbond FNV Bondgenoten schat dat woensdag ongeveer 22.000 werknemers in de klein– en grootmetaal staakten of werkonderbrekingen hielden. CNV Bedrijvenbond telde in de middag 20.000 protesterende medewerkers. Het aantal stakers liep in de loop van de dag op omdat veel bedrijven in de metaal in ploegdiensten werken.

De werkgeversorganisatie in de grootmetaal, de FME–CWM, was zeer ontstemd over de acties. De FME–CWM, die bedrijven als Stork en de scheepsbouw met in totaal zo’n 180.000 werknemers vertegenwoordigt, telde circa 16.000 actievoerders in bijna 140 ondernemingen. De Metaalunie, de organisatie van garage–, kleinmetaal– en installatiebedrijven met in totaal 400.000 werknemers, zei niet meer dan enkele honderden actievoerders te tellen.

Voorzitter A. Kraaijeveld van de FME–CWM zei te vrezen voor imagoschade voor de sector bij buitenlandse investeerders. Bovendien heeft de werkgeversorganisatie berekend dat de acties de metaal– elektrotechnische industrie 12 miljoen tot 15 miljoen euro omzetderving kosten.

Volgens FNV Bondgenoten in totaal tweehonderd bedrijven getroffen. „Deze aantallen zijn boven verwachting", jubelde een zegsvrouw van Bondgenoten. Het gaat om de grootste staking in de sector in 15 jaar, aldus de vakbond.

Voorzitter L. de Waal van de vakcentrale FNV vertelde stakers in Rotterdam dat er nog lang geen zicht is op een akkoord met werkgevers en het kabinet over ingrepen in onder meer VUT, prepensioen, WAO en WW. Stakingen blijven nog hard nodig om „de rotplannen van dit rotkabinet van tafel te krijgen".

„Sommigen denken dat er al bijna een akkoord ligt. Niks daarvan. We hebben nog helemaal niks afgevinkt met dit rotkabinet. Zeker op het gebied van de WAO is minister De Geus (Sociale Zaken) hardnekkig eigenwijs. Maar wij gaan door met acties totdat we bereikt hebben wat we willen", stelde De Waal.

De FNV–voorman kreeg van de stakers wat hij nog hard denkt nodig te hebben. In het Maasgebouw bij voetbalstadion De Kuip ontving hij een mandaat voor een landelijke actiedag in december om het bedrijfsleven plat te leggen.

Volgens de bonden lag de productie woensdag nagenoeg stil bij staalproducenten als Corus, Eaton Holec, Nedstaal, vrachtwagenbedrijf Daf, fietsenfabriek Batavus, autofabrikant Nedcar en bij de metaalbedrijven Hollandia en Bailey.

Dinsdagavond gingen al twee staalbedrijven in Alblasserdam plat. Woensdagmorgen stonden bij staalconcern Corus in IJmuiden lange rijen werknemers voor het actiecentrum bij de bedrijfspoort om zich in te schrijven als staker. De bonden hadden toegezegd alle veiligheidsafspraken in acht te nemen bij het platleggen van de productie. Bij Corus werkte daarom een minimale bezetting van tweehonderd mensen.

Ook bij autoproducent NedCar in het Limburgse Born zal de productie voor 24 uur stilliggen. Volgens NedCar zijn woensdag 335 van de in totaal 4200 medewerkers van NedCar aan het werk gegaan. Het gaat daarbij om honderd productiemedewerkers en 235 man kantoorpersoneel. Zij werden woensdagmorgen met een fluitconcert en pamfletten begroet.

Bij Eaton Holec in Hengelo gingen achthonderd van de 1100 werknemers niet aan de slag. „De productieafdeling ligt helemaal stil. Dit betekent een omzetverlies van tonnen", aldus een zegsman van het bedrijf, dat elektronische schakelsystemen produceert.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP gaan door met hun estafetteacties in diverse sectoren. Tot in december staan acties gepland in bijvoorbeeld de zorg, onderwijs, bouw en onder gemeente– en rijksambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer