Oekraïne wil ontplofte kerncentrale Tsjernobyl als werelderfgoed
De kerncentrale in Tsjernobyl komt op de werelderfgoedlijst als het aan Oekraïne ligt. Cultuurminister Oleksandr Tkatsjenko kondigde aan het voorstel in maart voor te leggen aan VN-organisatie UNESCO.
De kerncentrale werd in april 1986 verwoest door explosies en branden. Een radioactieve wolk die vrijkwam na de meltdown veroorzaakte straling in een groot gebied in het huidige Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak vorig jaar bij de ingebruikname van een nieuw beschermend omhulsel al de hoop uit dat het complex uitgroeit tot een „toeristenmagneet” en een plek voor wetenschappers.
„Veel plekken op het Tsjernobyl-complex kunnen bewaard blijven zodat de mensheid zich herinnert wat ons hier is overkomen”, zei Tkatsjenko tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers. De schattingen over het aantal levens dat de ramp eiste, lopen uiteen van enkele tientallen tot vele duizenden.
Op de UNESCO-lijst staan al een aantal Oekraïense plekken, waaronder de SInt Sophia Kathedraal in Kiev en het historische centrum van de stad Lviv.