Buitenland

Trump en zijn aanhang blijven doorvechten

De 538 leden van het Amerikaanse kiescollege stemmen deze maandag op de kandidaat van hun keuze. Maar het pleit is dan nog niet beslecht. Ook al wordt Joe Biden de winnaar, Trump blijft doorvechten.

14 December 2020 11:38
Duizenden aanhangers van president Trump protesteerden zaterdag tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.  beeld Tasos Katopodis., Getty Images
Duizenden aanhangers van president Trump protesteerden zaterdag tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.  beeld Tasos Katopodis., Getty Images

​President Trump is boos en teleurgesteld. Vrijdagavond verwierp het federale hooggerechtshof unaniem de klacht die de staat Texas had ingediend tegen de vier staten waarvan de uitslag door Trump wordt betwist.

Texas maakt er bezwaar tegen dat in deze staten kort voor de verkiezingen de procedure voor het stemmen is aangepast om die procedure veiliger te maken. Texas noemt dat onwettig. De staat kreeg de steun van achttien andere staten. Maar de negen opperrechters, waaronder de drie die Trump zelf heeft benoemd, vinden unaniem: Daar heeft Texas niets mee te maken. En daarmee heeft Trump de ultieme poging om de „gestolen stemmen” terug te winnen verloren.

Met deze uitspraak is de laatste hobbel voor de stemming in het kiescollege weggenomen.

Kiesmannen

Vandaag brengen de kiesmannen hun stem uit op de kandidaat die in hun staat heeft gewonnen. Joe Biden mag rekenen op 306 kiesmannen, Trump op 232. De getalsverhoudingen zijn opvallend: vier jaar geleden had Trump er net zoveel als Biden nu.

Het ligt niet voor de hand dat de kiesmannen zullen afwijken van de uitslag in hun staat. Vier jaar geleden deden twee kiesmannen dat wel, waardoor Trump toen uiteindelijk 304 stemmen kreeg.

Eerder dit jaar vonniste het hooggerechtshof dat staten straffen kunnen opleggen aan kiesmannen die hun eigen gang gaan. In 32 staten verbiedt wetgeving dergelijke afwijkingen.

Merkwaardig is daarom de oproep van de Republikeinse fractieleider in de Senaat van Pennsylvania aan haar partijgenoten in Washington om de kiesmannen van haar staat te negeren. Op de vraag van de New Tork Times waarom ze dit deed, antwoordde ze: „Als ik dat niet zou doen, gooien ze vannacht een bom naar mijn huis.”

ANP-426137841 1.jpg
Trump gaat aan boord van zijn Air Force One. beeld AFP, Brendan Smialowski

Helemaal uit de lucht gegrepen is deze gedachte niet. Na de uitspraak van het hooggerechtshof deden sommige Trumpaanhangers zaterdag een oproep om de wapens te grijpen en de opperrechters op een gewelddadige manier te straffen voor hun uitspraak.

In de achterliggende weken zijn ook Republikeinse functionarissen in swing states bedreigd omdat ze weigerden te zwichten voor de druk van Trump en zijn kiezers. Dat leidde ertoe dat begin deze maand Gabriel Sterling, een verkiezingsfunctionaris uit Georgia, een dringende oproep aan president Trump deed om de intimidatie te veroordelen. Hij waarschuwde dat de dreiging kon uitlopen op moord.

De stemming van het kiescollege is een belangrijke stap in de procedure. Op 6 januari moet het Congres de uitslag bekrachtigen. In theorie kan die dan nog worden aangevochten. Een aantal Republikeinen heeft aangekondigd verzet te plegen. Met een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden lijkt dat echter uitgesloten.

Trump maakte de afgelopen twee dagen duidelijk zich nog niet gewonnen te willen geven. Zaterdag en zondag heeft hij aanhangers aangemoedigd om te protesteren. „Het gevecht begint nu pas,” zei hij zaterdag.

Een aantal, vooral christelijke organisaties, organiseerden zaterdag de Jerichomars, waarbij men zeven keer een omgang rond het Capitool in Washington D.C. maakte en opriep tot gebed „om eerlijke en betrouwbare verkiezingen”. Deze demonstratie verliep vreedzaam. „Wij geloven nog steeds dat God uiteindelijk Trump de overwinning zal geven. Het recht zal zegevieren en er gebeuren altijd nog wonderen,” zei de woordvoerder van de organisatie.

Zaterdag en zondag waren er in de Amerikaanse hoofdstad ook protesten, waarbij het tot botsingen tussen voor- en tegenstanders van Trump kwam. Volgens de politie zijn zeker 23 arrestaties verricht en raakten acht mensen gewond waaronder twee agenten. Vier demonstranten werden neergestoken; de slachtoffers vielen in beide kampen.

Michael Flynn

Tijdens de demonstraties vloog Trump, die op weg was naar een voetbalwedstrijd, met zijn helikopter over zijn demonstrerende aanhangers om hun een hart onder de riem te steken. Daarbij was ook Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur, Michael Flynn aanwezig. Hij hield zijn eerste openbare toespraak sinds Trump hem gratie verleende op 24 november. Flynn had eerder schuldig gepleit aan liegen tegen de FBI over contacten met de voormalige Russische ambassadeur.

Inmiddels klinken binnen de Republikeinse partij stemmen die ervoor pleiten zich van de VS af te scheiden als Biden inderdaad wordt beëdigd. De voorzitter van de Republikeinse partij in Texas, Allen West, zei zaterdag dat staten die zich niet kunnen vinden in de uitspraak van het hooggerechtshof zich moeten verenigen in „een unie van staten die zich wel aan de grondwet houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer