Oostenrijks hof: verbod op hulp bij het sterven ongrondwettelijk
Een Oostenrijks verbod op het bieden van hulp bij het sterven druist tegen de grondwet in, heeft het constitutioneel hof van het van oudsher rooms-katholieke Alpenland geoordeeld. Hulp bij zelfdoding moet zodoende weer wettelijk worden toegestaan in Oostenrijk.
Iemand doden op diens verzoek blijft wel strafbaar, benadrukte de hoogste gerechtelijke instantie van het land. Meerdere burgers hadden de rechters gevraagd om een streep te zetten door de huidige wetgeving omtrent stervenshulp. Onder hen is een 56-jarige man, die vanwege de spierziekte multiple sclerose aan zijn bed is gekluisterd en zonder hulp geen eind aan zijn lijden kan maken. Een andere eiser was een arts die in dergelijke gevallen hulp wil kunnen bieden zonder strafvervolging te riskeren.
Het huidige verbod op stervenshulp is volgens het constitutioneel hof in strijd met het recht op zelfbeschikking. De rechters oordeelden dat iemands beslissing om uit eigen vrije wil te sterven, moet worden gerespecteerd. Voorzitter Christoph Grabenwarter erkende daarbij dat zo’n besluit afhankelijk kan zijn van externe factoren zoals iemands economische omstandigheden en hoe goed er voor iemand wordt gezorgd. Wet- en regelgeving moet er daarom in voorzien dat patiënten voldoende worden ondersteund, zei Grabenwarter.
De Oostenrijkse Gemeenschap voor een Humaan Levenseinde, een lobbygroep die zich inspant voor het recht op stervenshulp, reageerde opgetogen op de uitspraak. „Sterven op eigen besluit is vandaag een mensenrecht geworden in Oostenrijk”, liet de groep weten in een verklaring.
De Oostenrijkse bisschoppen van de rooms-katholieke kerk reageerden juist ontsteld op het oordeel. Zij waarschuwen dat de uitspraak ervoor kan zorgen ouderen en zieken onder druk komen te staan om hun levens te beëindigen. „Mensen die zeggen dat ze willen sterven, zitten in een existentiële crisis omdat ze ziek zijn of omdat ze levensmoe zijn geworden”, aldus bisschop Franz Lackner. „Ze hebben geen hulp bij suïcide nodig, maar een menselijke aanraking, pijnbeheersing, zorg en ondersteuning.”