Politiek

PvdA: pil kan volgend jaar al in basispakket

Een Kamermeerderheid, bestaande uit de linkse partijen en aangevuld met ChristenUnie en D66, kan ervoor zorgen dat de pil al vanaf volgend jaar uit het basispakket wordt vergoed.

Redactie politiek
10 December 2020 22:12
Ploumen. beeld ANP, Remko de Waal
Ploumen. beeld ANP, Remko de Waal

Een Kamermeerderheid, bestaande uit de linkse partijen en aangevuld met ChristenUnie en D66, kan ervoor zorgen dat de pil al vanaf volgend jaar uit het basispakket wordt vergoed.

Dat constateerde PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen donderdag in een Kamerdebat.

Nog voor het Kerstreces wil ze de Tweede Kamer via een stemming dwingen tot een heldere keuze daarover. De ChristenUnie betoonde zich donderdag in een manifest voor het eerst verrassend voorstander van dat plan. De partij ziet het als een manier om het aantal abortussen terug te dringen.

Ook D66 wil financiële barrières die de toegankelijkheid van de pil in de weg kunnen staan, wegnemen, maar afgaande op het verkiezingsprogramma zint de partij daarvoor vooral op een subsidieregeling. Kamerlid Vera Bergkamp zei donderdag dan ook dat de komende kabinetsformatie haar partij het beste moment lijkt om knopen door te hakken over de bekostiging van de pil.

Als het de ChristenUnie ernst is, moet de partij ook op de kortst mogelijke termijn met het voorstel aan de slag, aldus Ploumen donderdag. Coalitie-afspraken zullen echter zeer waarschijnlijk beletten dat de kleinste coalitiepartner de handen nu al ineen zal slaan met de PvdA. Zo moet de VVD weinig van het voorstel hebben. Kamerlid Tellegen van de liberale partij noemde de argumentatie dat het uit collectieve middelen bekostigen van de pil zal leiden tot een lager abortuscijfer „heel dun.” De afgelopen jaren zat de pil beurtelings wel en niet in het basispakket, terwijl het aantal jaarlijkse abortussen vrijwel stabiel bleef, betoogde ze donderdag.

Ook VVD-minister Van Ark (Medische Zorg) noemde de formatietafel de meest logische plek om over de financiering van anticonceptiva te spreken. Dat vrouwen boven de 21 jaar sinds 2011 zelf moeten betalen voor de anticonceptiepil hangt volgens haar samen met de manier waarop in Nederland het basispakket wordt afgebakend. „Dat is bedoeld voor de medisch noodzakelijk te verzekeren zorg”, zei ze donderdag. Van Ark wees erop dat vrouwen de pil wel vergoed kunnen krijgen via de aanvullende verzekering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer