Merkel verdedigt nieuwe schulden met uitzonderingstoestand
De nieuwe schulden die Duitsland aangaat voor de begrotingsplannen van de regering, worden volgens bondskanselier Angela Merkel gerechtvaardigd door de uitzonderingstoestand die de coronapandemie veroorzaakt. „We moeten ervoor zorgen dat we in deze bijzondere situatie ook bijzonder handelen”, zei de regeringsleider in de Bondsdag over de extra uitgaven die ze voorziet als gevolg van de economische problemen die de coronamaatregelen met zich meebrengen.
Ze erkent dat de nieuwe omvangrijke leningen die de staat aangaat een grote belasting gaan vormen voor huishoudens en ook de uitgaven van toekomstige generaties zullen beperken. Maar ze vindt ze noodzakelijk en dringt zelf aan op strengere beperkingen die de economie van de kerstdagen tot op zijn minst 10 januari voor een groot deel verlammen.
Volgens Merkel heeft de Duitse ‘lockdown light’ er niet voor gezorgd dat de mensen voldoende afstand houden en daarom zijn er in haar ogen nog strengere maatregelen nodig. Er zijn nog steeds te veel besmettingen volgens haar. Hotels zouden volgens haar in de kerstvakantie gesloten moeten blijven en als het aan haar ligt, gaan na de kerst vrijwel alle winkels dicht. Merkel is gedurende de coronacrisis voorstander van strenge beperkingen geweest, maar stuit vaak op heftige tegenstand, uit de deelstaten en ook uit eigen gelederen.
Maar de recente toezeggingen van de sociaaldemocratische minister van Financiën, Olaf Scholz, dat de staat het gebrek aan inkomsten in getroffen branches dekt, heeft het verzet getemperd. In de Bondsdag is er woensdag een debat over de schulden die het land aangaat om de coronamaatregelen te financieren. Voor het komend begrotingsjaar gaat het volgens Duitse media om 180 miljard euro. Dat komt bovenop het tekort uit dit ‘coronabegrotingsjaar’ van 160 miljard. Maar volgens Scholz „zal Duitsland deze crisis ontgroeien” en hij denkt hardop aan hogere belastingen.
De Duitse gezondheidsautoriteiten telden woensdag circa 20.000 nieuw besmettingen in 24 uur tijd en 17.000 genezingen. In het land van 83 miljoen inwoners zijn bijna dertig miljoen tests uitgevoerd en meer dan 1,2 miljoen mensen bleken sporen van het virus te hebben of dat nog steeds te dragen. Ongeveer 860.000 mensen staan als genezen te boek. Ruim 20.000 sterfgevallen worden aan het coronavirus toegeschreven.