Buitenland

Texas schiet Trump te hulp bij strijd om verkiezingszege

De Amerikaanse staat Texas schiet president Trump te hulp bij zijn streven zijn landelijke verkiezingsnederlaag om te buigen in een overwinning. Texas, waar de Republikein Trump wèl won, stapt naar het Hooggerechtshof in Washington.

ANP
8 December 2020 16:45Gewijzigd op 8 December 2020 23:53

De Texaanse minister van Justitie spande een zaak aan tegen vier staten waar Biden de meerderheid kreeg, maar waar Trump vier jaar geleden nog triomfeerde. Het gaat om Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin.

Volgens Texas zijn de vier staten in de fout gegaan. Zij wijzigden in verband met de coronacrisis verkiezingsprocedures, maar dat zou illegaal zijn geweest.

Het Hooggerechtshof heeft een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3, onder wie drie rechters die door Trump zijn benoemd. De opperrechters zijn niet verplicht de zaak te behandelen.

De vier staten zijn cruciaal voor de overwinning. Zij vertegenwoordigen 62 stemmen in het kiescollege van in totaal 538 kiesmannen, dat uiteindelijk de president kiest. Texas pleit dan ook voor uitstel van deze stemming die op 14 december moet gebeuren. De termijn is in 1887 in de wet vastgelegd.

De stap naar het Hooggerechtshof is de jongste juridische poging van het Trump-kamp om het verlies van de president ongedaan te maken. De talloze rechtszaken in de staten zelf, wegens vermeende fraude, leverden niets op.

Hoge functionarissen van de vier staten waar de zaak tegen is aangespannen, noemen de rechtszaak een roekeloze aanval op de Amerikaanse democratie. De minister van Justitie van Wisconsin Josh Kaul vindt de Texaanse zaak als „beschamend”. Een woordvoerder van zijn ambtsgenoot in Georgia noemt de zaak „grondwettelijk, juridisch en feitelijk onjuist”.

De minister van Justitie van Pennsylvania, Josh Shapiro, bestempelt de zaak als „uniek onserieus” en zijn evenknie in Michigan noemt de laatste poging van zijn Texaanse collega een publiciteitsstunt en „niet een serieus juridisch pleidooi.

Ook experts zijn kritisch over de aangespannen zaak en bovendien erg sceptisch over de kans van slagen. Paul Smith, hoogleraar verkiezingsrecht aan de universiteit van Georgetown, zegt dat Texas niet juridisch in de positie is om andere staten te kapittelen over de manier waarop die de verkiezingen laten plaatsvinden en hoe zij hun kiesmannen benoemen. „Het is erger dan onzinnig”, aldus rechtsgeleerde Laurence Tribe, hoogleraar aan de Harvard Universiteit en een criticus van Trump. „Het is schandelijk, bizar, en het gaat grondwettelijk alle verbeelding te boven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer