Knesset stemt in met Gaza–plan van Sharon
Het Israëlische parlement heeft dinsdagavond ingestemd met het plan van premier Ariel Sharon voor een terugtrekking uit de Gazastrook en uit delen van de Westelijke Jordaanoever.
Het omstreden plan werd door de Knesset aangenomen met 67 stemmen voor en 45 tegen, bij zeven onthoudingen. De Knesset heeft 120 leden; één afgevaardigde liet verstek gaan wegens ziekte.
Het plan van Sharon werd aanvaard met de steun van gematigde partijen. Veel leden van zijn centrumrechtse coalitie stemden tegen het plan, evenals de religieuze oppositiepartijen.
De Nationale Religieuze Partij kondigde vlak voor de stemming aan zich over veertien dagen uit de coalitie terug te zullen trekken als Sharon geen referendum over het plan toezegt. Vier ministers van Sharons eigen Likud–partij stemden voor het plan, maar sloten zich meteen daarna aan bij de eis van de NRP. Als Sharon niet op de wens ingaat, dreigen de ministers Benjamin Netanyahu, Limor Livnat, Yisrael Katz en Danny Naveh over twee weken af te treden.
Het is onduidelijk in hoeverre het dreigement van de ministers een gevaar vormt voor de regering. Sharon kan er extra door gestimuleerd te worden om een nieuwe coalitie met gematigde partijen te smeden.
Het is voor het eerst dat het Israëlische parlement akkoord gaat met de ontmanteling van Joodse nederzettingen in gebied dat de Palestijnen opeisen voor een eigen staat. Eenentwintig nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westoever zouden volgend jaar ontruimd moeten worden.
Sharon is door het plan in de ogen van veel kolonisten van hun grootste held in hun grootste vijand veranderd. Wegens de dreiging van mogelijke aanslagen door Joodse extremisten is de bewaking van de premier de laatste weken aanzienlijk verscherpt. Sharon kwam dinsdagmiddag omringd door zestien lijfwachten aan bij het parlement. Buiten had de politie een kordon gelegd rond het gebouw. Duizenden kolonisten hadden zich in een nabijgelegen park verzameld om tegen het plan te demonstreren.
Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft dinsdag gezegd dat het plan van Sharon een kans biedt om terug te keren naar het politieke proces. De Amerikaanse regering hoopt het een eerste stap zal zijn naar een verdere terugtrekking en de oprichting van een Palestijnse staat.
Ook de Palestijnse minister van buitenlandse zaken Nabil Shaath zei dinsdag dat de terugtrekking uit Gaza alleen een stap naar vrede kan zijn als het de voorbode is van een verdere terugtrekking. „Onze enige angst is dat het bij de terugtrekking uit Gaza zal blijven", zei Shaath tijdens een bezoek aan Oslo.