Economie

‘Helft van de huurwoningen aangeboden met flexibel huurcontract’

Bijna de helft van alle particuliere huurwoningen in Nederland wordt aangeboden met een tijdelijk contract, waardoor huurders sneller op straat komen te staan en de huur vaker verhoogd kan worden. Dat concludeert onderzoeksplatform Investico in samenwerking met de Rotterdamse nieuwssite Vers Beton, Trouw en De Groene Amsterdammer. Volgens de onderzoekers wordt daarmee gebroken met de politieke belofte om vaste huurcontracten de norm te laten zijn.

ANP
8 December 2020 07:32Gewijzigd op 8 December 2020 11:30

Investico heeft in een steekproef meer dan 160 verhuurmakelaars persoonlijk bevraagd over de huurcontracten van in totaal 259 huizenadvertenties. Daaruit blijkt dat 47 procent van de huizen en appartementen met een tijdelijk contract wordt aangeboden.

Voormalig minister voor Wonen Stef Blok kwam vijf jaar geleden met het plan van de flexibele huurcontracten. Het kabinet hoopt verhuurders daarmee te verleiden eerder woonruimte aan te bieden omdat ze de zekerheid hebben dat een huurcontract eindigt. Daarbij zou hij de belofte hebben gedaan aan de Tweede Kamer dat flexibele huurcontracten een uitzondering zouden blijven.

Volgens Investico is dat dus niet gebeurd. De wet heeft volgens het platform het aantal huurwoningen niet vergroot, maar de rechten van veel huurders wel beperkt. Huurders in de particuliere sector verhuizen nu ook vaker, en dat heeft een snellere huurstijging mogelijk gemaakt. Bovendien wordt bij een derde van de tijdelijke contracten ook een minimum-huurperiode afgesproken. Dat is in strijd met de wet.

Het ministerie liet Investico weten de uitkomst van zijn eigen evaluatie te willen afwachten. Die wordt verwacht rond de zomer van volgend jaar.

De Woonbond wil dat de inzet van tijdelijke contracten aan banden wordt gelegd. Volgens de belangenorganisatie voor huurders kunnen commerciële verhuurders die inzetten wanneer ze willen. „En dat gebeurt dus ook massaal.”

Volgend jaar wordt de wet doorstroming huurmarkt die de tijdelijke contracten mogelijk maakte geëvalueerd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft in een wetsvoorstel ondertussen een uitbreiding van de mogelijkheden voor tijdelijke contracten opgenomen. Woonbond-directeur Zeno Winkels bestempelt dit als bizar, juist omdat deze contracten de positie van huurders hebben verslechterd. „Huurders verdienen woonzekerheid. Het is tijd dat het kabinet dat ook inziet”, aldus Winkels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer