Buitenland

Europese Commissie zet zich met maatregelen in voor democratie

Beperkende maatregelen om de pandemie in de EU te bestrijden hebben volgens de Europese Commissie invloed op het politieke proces en leiden her en der tot zorgen over de impact op de democratie. Ze wil daarom een aantal wetgevende en andere maatregelen nemen om vrije en eerlijke verkiezingen te bevorderen, de persvrijheid te versterken en desinformatie te bestrijden.

ANP
3 December 2020 13:16Gewijzigd op 3 December 2020 17:15

Zo stelt het dagelijks EU-bestuur voor politieke advertenties, onder meer online, aan wettelijke regels over transparantie te onderwerpen en de regels te herzien voor de financiering van politieke partijen. Ook moeten journalisten beter beschermd worden tegen het misbruik van rechtszaken die louter worden aangespannen om ze te intimideren en de mond te snoeren, in het Engels SLAPPS (Strategic Lawsuit Against Public Participation) geheten. De commissie wil daarvoor een steunfonds opzetten. Er komen maatregelen om verscheidenheid in de media te ondersteunen en de transparantie over media-eigendom te verbeteren.

Brussel gaat daarnaast de bestaande gedragscode over desinformatie herzien om online platforms te dwingen daar beter op toe te zien, zonder de vrijheid van meningsuiting aan te tasten.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Věra Jourová (Justitie): „Democratie is niet vanzelfsprekend en moet gekoesterd en beschermd worden. We hebben een update nodig voor de uitdagingen van het digitale tijdperk. Burgers moeten kunnen beslissen, zonder manipulatie.”

Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) is blij dat „het kwartje is gevallen” dat de daders achter desinformatiecampagnes moeten worden gestraft. „Afgelopen zomer kwam voor het eerst de mogelijkheid sancties te treffen tegen buitenlandse hackers. Nu wil de commissie ook kijken naar buitenlandse trollenfabrieken en inlichtingendiensten. Ik heb daar intensief voor gepleit. We moeten meer van ons afbijten door dit gedrag niet langer te tolereren.”

Zijn CDA-collega Jeroen Lenaers (CDA) vindt het ook „heel goed” dat straks sancties kunnen worden opgelegd aan landen die achter nepnieuwscampagnes zitten. Maar hij noemt de plannen met de vrijwillige gedragscode voor techbedrijven „een wassen neus”. Lenaers: „In feite verandert er niets. De commissie wil bedrijven over de code adviseren en een kader oprichten om te monitoren. Dit lijken holle frasen. We hebben al gezien dat er op vrijwillige basis simpelweg te weinig gebeurt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer