Meldpunt van slachtoffers purschuim verheugd over advies Gezondheidsraad
Het Meldpunt PURslachtoffers reageert blij op het advies van de Gezondheidsraad om de veiligheid van het gebruik van gespoten purschuim als isolatie van woningen, beter te garanderen. „Slachtoffers krijgen een hart onder de riem gestoken.”
„De Raad heeft met ons geconstateerd dat bedrijven de purisolatie niet altijd volgens de veiligheidsregels aanbrengen, ook niet de gecertificeerde bedrijven”, aldus woordvoerder Gé Grubben.
De Gezondheidsraad concludeerde dinsdag dat purspuitende bedrijven het in de praktijk niet altijd zo nauw nemen met de voorschriften.
Aanleiding voor het onderzoek –een opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken– is een reeks meldingen van huiseigenaren. Zij werden ziek of kregen klachten nadat hun woning met gespoten purschuim was geïsoleerd. Het zou gaan om een paar honderd gevallen, al ontbreekt een exact beeld van de omvang.
Niet uitgehard
Bij een juiste toepassing van het isolatiemateriaal zijn de risico’s voor bewoners minimaal, zeggen de medisch deskundigen nu. Maar daar schort het nu juist aan. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld het purschuim niet altijd goed te zijn uitgehard of zijn bewoners thuis geweest tijdens het spuiten, terwijl dat niet mag. Verkeerd gebruik vergroot de kans op aandoeningen zoals irritatie van de luchtwegen en de huid. Verder zijn de gezondheidseffecten van een aantal chemische stoffen in purschuim onvoldoende bekend.
„Slachtoffers die nog steeds in juridische processen verwikkeld zijn, krijgen met dit advies een hart onder de riem gestoken”, zegt Grubben. Ook de conclusie van de Raad dat er een betere, centrale registratie van klachten moet komen en dat werknemers nu onvoldoende beschermd zijn, onderschrijft het meldpunt. Nu de politiek aan zet is, hoopt het meldpunt dat in ieder geval de regels worden aangescherpt.
Veilige grenzen
Het Kennisplatform Gespoten PURschuim, waar purspuitende bedrijven zich in hebben verenigd, laat weten tevreden te zijn over het advies. Woordvoerder André Meester: „Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hier nadelige gezondheidseffecten van ondervinden. Dan blijft blootstelling aan gevaarlijke stoffen binnen veilige grenzen.”
Verder onderschrijft het platform het advies om de mogelijkheid van invoering van verplichte certificering te onderzoeken. Momenteel mogen purspuiters ook zonder keurmerk werken.
Het platform heeft naar eigen zeggen meermalen voor een verplichting gepleit. Nu bestaat namelijk nog de kans dat niet-gecertificeerde bedrijven zich de veiligheidsvoorschriften niet volgen.
Meester: „Als de overheid certificatie voor het aanbrengen van gespoten purschuim dwingend oplegt –zoals dat bijvoorbeeld ook geldt voor werken aan gastoestellen in de installatiebranche– kunnen consumenten erop vertrouwen dat hun woning op een deugdelijke en veilige manier wordt geïsoleerd.”